Det er nordmannen Hamers første film med amerikansk produsent og amerikanske skuespillere. Han har bak seg norskproduserte filmer som «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet».

Filmen tar utgangspunkt i kultforfatteren Charles Bukowskis (1920 — 74) bok «Factotum» og en del av hans dikt.

Filmen skisserer livet til Bukowski da han var tålig ung, før det litterære gjennombruddet. Tiden da han knoklet seg gjennom tilværelsen med ørsmå jobber han fikk sparken fra, mens han drakk og horet og ustoppelig skrev og sendte noveller til magasiner og aviser. Men filmens omgivelser er overført til våre dager.

Filmen skildrer en tilstand i livet til en poet, et kunstnersinn. Og tross fyll, hor, egoisme og usselt liv, finnes det håp og nåde. Det vises gjennom Bent Hamers sobre filmkunst. Bildemessig (fotograf er John Christian Rosenlund) i rensede, stramme, nesten strenge bilder og billedrekker.

Rytmen er så sakte at scener iblant fortoner seg nesten som stillbilder fra en film. Like fullt: «Factotum» fengsler og fanger deg, som et Edward Hooper-maleri eller en låt av Tom Waits.

Med på laget har Bent Hamer et knippe intelligente skuespillere som formidler håp, stahet, fandenivoldskhet, tørst og begjær på en stilren, fast måte. Det er kunst på et ukunstlet vis.

Matt Dillons rolige, ru stemme gir økt understrekning av Bukowskis ånd. Også Kristin Asbjørnsens musikk bidrar til å utheve denne spesielle Bukowskitonen og - ånden.

Vi hever glasset!

Factotum

Norge/USA 2005

Regi: Bent Hamer

Manus: Bent Hamer, Jim Stark, etter Charles Bukowskis noveller og dikt

Musikk: Kristin Asbjørnsen

Skuespillere: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei