Konsertarrangøren Nordiske Sommernetter, med Kjell Rune Nakkestad som daglig leder og Andreas Sønning som kunstnerisk ansvarlig, har funnet et konsept for sine kammermusikkonserter, som slår godt an hos publikum. Det var full sal og stor stemning da de utmerkede kunstnerne som i år står for kammermusikken hos Nordiske Sommernetter lot seg høre i den store hallen på Ernst hotell onsdag kveld.

Det var en fryd å høre sopranen Birgittte Christensen. Så var hun da også tildelt noen av de både vakreste og mest spennende verker en kan tenke seg; først Sibelus uendelig sterke «Flickan kom från sin elsklings møte», dernest Griegs Die Nachtigall, en czardas fra Flaggermusen, og så, kanskje aller best, Leonard Bernsteins fantastiske «Glitter and be gay» fra Candide. Her fikk vi oppleve en fullbefaren stemme, en sopran med både scenisk og musikalsk eleganse.

Høyt nivå er det også over de andre musikerne. Cellist Sonstad viste seg også som en fortreffelig arrangør, særlig i den mer løsslupne musikken i andre avdeling.

Konserten bød på, som man forventer ut fra tittelen «Med løs snipp», et lett og underholdende program. Nå vil jo alt avhenge av smak og behag, men selv synes jeg nok publikum blir litt snytt for den ekte kammermusikken. Til og med i den litt mer alvorlige førsteavdelingen gis det ikke en hel sonate eller en hel trio, for eksempel. Det gis utdrag, hele veien, bortsett fra at vi fikk hele Händel/Halvorsens Passacaglia, glitrende godt spilt av Sonstad og Skalstad.

Med det relativt lette programmet når Nordiske Sommernetter ut til et stort publikum, og sånn sett er disse konsertene veldig verdifulle. Men kanskje har man nådd en grense for popularisering, hvis en fremdeles skal kalle det kammermusikkonsert? Og så en ting til: Det snakkes kanskje vel mye til sammen i denne konserten? Kanskje innledningen og noen av presentasjonene kunne gjøres litt kortere. Da vil musikken komme mer til sin rett.

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Nordiske Sommernetter på Ernst hotell

Med Birgitte Christensen, sopran, Per Kristian Skalstad, fiolin, Øystein Sonstad, cello, Ingrid Røynesdal, piano og Andreas Sønning, fløyte.