I Johannas bilder maler Wenche Øyen først fram en lykkelig barndom. Så mister Johanna, som er nesten seks år gammel, sin far. I tillegg må hun flytte fra moren mens hun studerer for å tjene til livets opphold. Gjennom å male drømmer Johanna seg tilbake til en lykkelig tilværelse.

Fortellingen er sår og vakker. Det er også bildene. Det er tydelig av Øyen først og fremst er billedkunstner og ikke forfatter. Likevel er teksten poengtert, malerisk og nesten poetisk. Den er befriende kort og litt abstrakt. Det siste gjør at mindre barn ikke blir grepet av boken, men for barn over 10 år kan den være fin både til å samtale rundt og å lese sammen med en voksen.

Det spesielle med boken er at den er selvbiografisk. På en poetisk måte forteller forfatter og illustratøren hvordan hun selv oppdager gleden og kjærligheten til det å skape bilder. Hun er i dag en prisbelønnet kunstner og illustratør. Til forlaget sier Wenche Øyen at dette er en bok hun bare måtte lage, og som hun har gått svanger med i flere år.

Cheryl Macdonald

Sårt og vakkert

BOK

Johannas bilder

Tekst og bilder: Wenche Øyen

Barnebok

Forlag: Aschehoug