Foto: Ukjent

KRISTIANSAND: — Det er stemmen som svikter meg, sier en nokså fortvilet Andersen til Fædrelandsvennen.

Det siste året har han pendlet til Foniatriska kliniken i Stockholm der svenske eksperter har pleiet stemmebåndene hans. Nå har både leger og sangpedagoger sagt stopp, og bedt ham la være å synge resten av året.

Dermed blir det ingen premiere på musikalen «Oluf Severin» sammen med byens amatørteatermiljø i Agder Teater den 17. november.

”Dette var det verste som kunne hende.

Rune Andersen

— Allerede under sommershowet i Grimstad måtte jeg kutte ut sangmedleyene, og i høstens turné med Komikateratene er min rolle skrevet ned til 12 minutters prat, forklarer Rune Andersen.

— Dette var det verste som kunne hende, og jeg har tvilt og tvilt før den endelige beslutningen ble tatt, fortsetter kristiansanderen som nå er bosatt på Bømlo.

Roe ned

Han sier parodieringene han lever av er som å drive voldtekt på stemmebåndene, og sammenlikner seg med en fotballspiller som har brukket foten. Da går man ikke på banen med krykker.

— Nå har jeg også vært på Karolinska sjukhuset i Stockholm, og fikk for så vidt en god nyhet: Det er ikke noe i veien med stemmebåndene, de er bare veldig overanstrengte. Skal jeg ha noe håp om å fortsett i denne bransjen, må jeg roe kraftig ned en periode, sier han.

Da musikal-planene ble kjent i mars, vakte det en voldsom bestyrtelse. Mange syntes det var ufint å lage underholdning av den handikappede mannen som har gitt opphav til utallige vitser.

Blant annet gikk Else Helene Larssen (77) fra Flekkerøy ut i Fædrelandsvennen og kalte det simpelt og usmakelig. Hun husket selv Kutta fra sin barndom, og mente initiativtakerne manglet folkeskikk.

Også kulturredaktør Karen Kristine Blågestad var nokså krass:

«Vi har ikke sett det ferdige manuset eller musikalen ennå. Men vi har hørt om ideen. Og den fortjener allmenn slakt.», skrev hun.

Slo tilbake

Manusforfatter og regissør Alex Scherpf slo tilbake og forsikret om at Oluf Severin skulle behandles med respekt. Hvis det skulle sparkes mot noen, så var det snarere mot borgerskapet som hadde drevet gjøn med den handikappede mannen.

”Kjutta har vært babyen vår i 20 år.

Rune Andersen

Og Rune Andersen ønsker intenst å fullføre løpet:

— Kjutta har vært babyen vår i 20 år, og jeg har gledet meg så sinnssykt til dette. Nå river og sliter samvittigheten i meg fordi jeg svikter så mange mennesker som jeg setter så høyt, og som har jobbet så hardt. Hvis mulig, håper jeg vi kan få det til i 2013, og da skal vi sannelig vise kritikerne, sier han.

Også regissør Alex Scherpf er lei seg for beskjeden om Andersens halsproblemer.

— Beslutningen om å avlyse er tatt med tungt hjerte, sier han til Fædrelandsvennen. Akkurat nå befinner Scherpf seg i Mo i Rana der han setter opp stykket «Påklederen» som har premiere 6. september.

Må fordøyes

— Nyheten har jeg bare fått på telefonen, og jeg må fordøye den før jeg kan ta stilling til hva vi gjør videre, sier Scherpf. Han er tilbake i Kristiansand om en drøy uke, og vil da sette seg ned med makker Asbjørn Arntsen og vurdere stykkets videre skjebne.

Å gå videre i år med en annen i rollen som Kjutta er uaktuelt.

Med premiere 17. november var meningen å gjøre musikalen til en avskjed med den gamle bygningen til Agder Teater i Kongens gate.

— Avlysningen er en stor skuffelse for alle, men vi har jo begynt å få form og fasong på stykket, sier Scherpf, - og holder så absolutt døren på gløtt for at musikalen kan la seg realisere på et senere tidspunkt.