KRISTIANSAND: — Vi gleder oss veldig til å spille og til å treffe de andre bandene, og så er det klart det blir spennende å se hvem som vinner til slutt. Vi skal gi alt, sier vokalist Edvard Valberg.

Urørtfinalen ble arrangert første gang i 2001, og har bidratt til å skyte fart på karrierer til blant andre Lars Vaular, Kvelertak og John Olav Nilsen & Gjengen. I morgen kveld står de unge punkrockerne i Honningbarna på scenen i Studentersamfundet i Trondheim. Finalen blir også for første gang vist direkte på NRK3. God respons

Få dager etter at Honningbarna la ut sangen på NRK Urørts nettside ble de kåret til Ukas Urørt. Så ble de plukket ut av Urørt-redaksjonen, som ett av åtte band, til å duellere om en plass i Urørtfinalen. Der duellerte de mot bandet Oslo Ess. 8850 stemmer raste inn, og Honningbarna gikk først over målstreken og rett til finalen. I ettertid har Oslo-bandet blitt tatt inn igjen som et såkalt wildcard, og nå gjenstår det å se om Søgne-guttene kommer først over målstreken denne gangen også. I tillegg til å kjempe mot Oslo Ess, konkurrerer de mot hiphophybrid-bandet Forza, indiepop-bandet Brighton og det eksperimentelle popbandet Machine Birds.

— Hva synes du om å konkurrere mot Oslo Ess en gang til?

— Vi synes de er kjempeflinke, så jeg håper at det blir enten de eller oss som vinner Årets Urørt. Nei da, en skal vel egentlig si må det beste bandet vinne. Det er kjempespennende at finalistene er så forskjellige, og viser at det er mye som beveger seg i musikklivet utenfor det som er mainstream. Og ser en på mange av de artistene som har markert seg i det siste, så er det Urørt-artister. Vi er utrolig takknemlige for at vi får oppleve dette her, sier Valberg.

Ser etter egenart

Folkets og juryens stemmer teller 50 prosent hver, og nytt i år er at folk kan stemme via telefon. I fagjuryen sitter juryveteran og musikksjef i NRK P3 Mats Borch Bugge, Lydverkets Kristin Winsents, Silje Larsen Borgan og Thomas Eriksen. De to sistnevnte er nykommere i Urørt-sammenheng, men de er ikke ferske i musikkgamet. Borgan jobber som produktsjef hos EMI Music Norway, og er tidligere redaktør for Farojournalen og Spirit. Hun er også kjent fra P3-programmet Silje & Christine, i tillegg til å ha vært musikkanmelder i VG. Thomas Eriksen er kanskje best kjent som musikkprodusent. I fjor høst platedebuterte han også som soloartist med platen «Cannibal».

— Hva legger juryen mest vekt på når vinneren skal kåres?

— For min egen del legger jeg vekt på at vinneren skiller seg ut i den norske musikkfloraen forøvrig. Jeg ser på egenart og melodi, og så bruker jeg magefølelsen min. Det er stor variasjon blant årets finalister, og jeg synes det vitner om at det er mye bra norsk musikk for tiden, sier Mats Borch Bugge.

Nye trender

— Kan du se noen trend ut fra årets finalister?

— Ja, vi ser blant annet at det lages mer rock i år. I fjor var musikkbildet mye preget av elektronisk musikk og dansbar hiphop, som for eksempel Karpe Diem og Lars Vaular. En annen trend i tiden er at stadig flere unge artister velger å synge på norsk. Folk er stolte av språket og ser på det som en styrke, og band som synger på norsk får også mye positiv oppmerksomhet i andre land. Som Kvelertak for eksempel, sier musikksjefen.

P3 Urørt ønsker også å gi bandet som vinner publikums og fagjuryens gunst direkte anledning til å møte sitt publikum. Derfor har de, sammen med Gramo, innledet et samarbeid med et knippe av de mest toneangivende festivalene i Norge som Træna, Pstereo, Slottsfjell og Hove. I tillegg får alle fem finalistene spille på P3s Urørtscene under Bylarm i februar.

Honningbarna spilte på Hove-festivalen i Arendal i fjor, og er i år allerede booket til Bylarm, Slottsfjell og Øya-festivalen. I tillegg til at de går siste året på Vågsbygd videregående skole, jobber de hardt i studio mot albumslipp 21. mars.

— Vi skal gå opp til eksamen, men det blir nok ikke noe særlig russefeiring. Vi har fått en unik mulighet, og da sløser vi den ikke vekk på vas, sier Edvard Valberg.