KRISTIANSAND : Festivalen er et kulturutvekslingsprosjekt mellom Norge og Sør-Afrika. Artistene som deltar er fra både Norge, Sør-Afrika og Tyskland. Festivalen har i flere år vært arrangert i Cape Town, og de siste tre årene også i Norge. Men det er første gang den gjester Kristiansand. Dette grunner i hovedsak i at kunstnerisk leder, Morten Minothi Kristiansen har inngått et samarbeid med de lokale kunstnerne i Diverse Diverse, som tidligere har holdt flere utfordrende utstillinger her i byen.

Utfordrer publikum

Utfordrende, annerledes og utforskende er også oppskriften på festivalen som foregår på Ekserserhuset i helgen. Men arrangørene er klare på at de ønsker å invitere så mange som mulig til å teste deres kunstneriske univers. Derfor inngår også en egen Edge of Wrong-samtale mellom artistene og publikum inne i programmet alle tre dager.

— Dette er både utforskende og utfordrende kunst. På den måten at artistene via improvisasjon "forsker" på det som ligger bak musikken, forbi akkorder og melodier. Vi ønsker å ta bort alle tanker rundt musikken og rive oss løs, tenke utenfor boksen og sjangrene, forteller kunstnerisk leder, Morten Minothi Kristiansen.

Mot markedskrefter

Tre artister kommer til Kristiansand fra Sør-Afrika i helgen. Blant de lokale artistene som deltar er I Sing My Body Electric, Splittet Kjerne og Johnny Kahlua, samt alle kunstnerne som bidrar med verk i Diverse Diverse-utstillingen.

— Dette er en arena for høyst individualistiske uttrykk. Jeg ønsket å lage et program med kunstnerisk integritet, som også tar opp globale problemstillinger. Artistene her en motvekt mot de sterke markedskreftene i verden. Vi ønsker å ta opp kunstnerens rolle i en verden som er skakk, sier Kristiansen.