Begrensning er en viktig ingrediens i mange gode spill. En begrenset flate, et begrenset antall valg, eller aller vanligst; begrenset tid. Alle kjenner jo spill der timeglass (eller en elektronisk timer som alltid mangler batteri, og hvor er nå skrujernet som trengs for å få opp den utrolig bittelille skruen som havner i teppet hver eneste gang?) skal snus og løsningen må på plass før sanden er runnet ut.

5 Second Rule tar dette til nye høyder: Her gjelder det å svare på fem sekunder, og det er ganske slitsomt selv for munnrappe kjeftesmeller og rutinerte plaprere som vanligvis sitter der og legger selvsikkert ut om hvert eneste tema som måtte dukke opp.

Her er temaene skrevet på kort, og dem er det 360 av. Det handler slett ikke (bare) om kunnskap — minst like viktig er talent for å snakke før du tenker (endelig fikk du bruk for den egenskapen!).

Altså: Trekk kortet «Nevn tre dyr som kan klatre i trær», les det og snu tidtakeren; 5 - 4 - 3 - 2 og tidenerute! Klarte du det? Ja, hvis du sa for eksempel katt, apekatt og ekorn. Ikke hvis du sa «apekatt, elefant» og så begynte å le.

En til? «Tre ting du forbinder med tenåringer», 5 - 4 - 3…

Fakta

5 second rule

3-6 deltakere fra 10-12 år og oppover

15-30 minutter

PLUSS: Superraskt.

MINUS: Superraskt.

PASSER FOR: Forttenkte.

ALTERNATIV: Gruble (hvis du trenger noen minutter)