Biografi

Storbritannia/Sør-Afrika 2013

Regi: Justin Chadwick

Skuespillere: Idris Elba, Naomie Harris, Robert Hobb

Aldersgrense: 11 år. Frarådes barn under 11 år

Egnethet: Ungdom/Voksen

Reaksjonene da Nelson Mandela døde 5. desember i fjor, 95 år gammel, viste med all mulig tydelighet hvor mye han betydde for en hel verden. Dessverre er ikke "Mandela: Veien til frihet" blitt riktig den filmen han hadde fortjent.

Vi følger mannen hele veien fra oppveksten i enkle kår under raseskillet, via to ekteskap, tiden som bevæpnet frihetskjemper og 27 år i fengsel, til den triumfartede løslatelsen og innsettelsen som Sør-Afrikas første demokratisk valgte president.

Idris Elba (kjent fra TV-seriene "The Wire" og "Luther") har karisma, men er alt for stor og bredskuldret til å virkelig ligne på Mandela. Filmens største problem er likevel at den oppleves så springende og harelabbete. Det krever stø fortellerkunst å skulle koke mange tiår med turbulent privatliv og dramatiske samfunnsomveltninger ned til håndterlig spillefilmlengde, og "Mandela: Veien til frihet" klarer aldri helt å finne den rette balansen.

Undertegnede gikk inn i kinosalen med en gjennomsnittsnordmanns kunnskap om Mandela og kampen mot apartheid. Etter stive to timer og 16 minutter kom jeg ut igjen omtrent like klok. Og det som verre er: En av vår tids virkelig store fortellinger hadde knapt nok berørt meg.