— Det er 14 år siden det første arrangementet i Olavsdalen, sier Eva Albert, drivkraften og initiativtakeren bak arrangementet, som er i regi av Vågsbygd Vel.

Sammen med sopran Siri Torjesen og forfatter Paal-Helge Haugen har Albert sørget for åtte forestillinger i det naturskjønne dalføre i skogene mellom Søgne, Vågsbygd og Songdalen siden sommeren 2000. Da med navn som Kåre Willoch, Ola Bøhn, Tor Stokke og Arne Nordheim på plakaten.

- Arrangementet i Olavsdalen er en stor opplevelse. Det er som å leve i et eventyr, sier Eva Albert. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det har vært mange store navn der inne, sier Albert, og nevner i tillegg navn som Edvard Hoem, Ellen Horn, Arve Tellefsen og Agnete Haaland.

Kolle Grøndahl åpner

Til årets arrangement, som markerer 200-årsjubileet for den norske grunnloven, kommer Henrik Rafaelsen, Espen Leite og Kirsti Kolle Grøndahl. Sistnevnte var Norges første kvinnelige stortingspresident, og hun holder åpningstalen. Rafaelsen skal fremføre Haugens nyskrevne monolog; «Mens Dovre framleis står».

— Som tittelen avslører er teksten like mye opptatt av hva de 200 årene har ført med seg, som det som skjedde på Eidsvoll i 1814. Monologen er et blikk over vår egen tid, sier Haguen, som er glad for at Rafaelsen sa ja til å fremføre teksten.

— Jeg ønsket meg Henrik. Jeg synes han er en av de fineste skuespillerne vi har i landet, så det ser jeg fram til, sier forfatteren.

- Teksten peker fremover

Henrik Rafaelsen er årets oppleser. Foto: Kjetil Samuelsen

— Teksten gir et perspektiv på Norge i de siste 200 år, samtidig som den peker fremover. Det er en veldig fin tekst, og Paal-Helge skriver veldig bra. Jeg har fått lov til å fremføre en tekst av ham en gang før, da UiA skulle åpne. Jeg håper folk vil komme og høre, sier Rafaelsen, som aldri har vært i Olavsdalen.- Men folk som har vært der sier det er et flott arrangement, sier han.

Eva Albert skryter av de frivillige som er med på å gjøre arrangementet mulig, her representert ved Pål Friis (f.v.), Birte Langfeldt, Jorunn og Trygve Bjerkås og Arnfinn Vatland. - Etter rydding i Olavsdalen ble stien ned til og landgangsforholdene ved Rossevann sjekket. Kunstnerne pleier å bli rodd over vannet, men det er lav vannstand i år, så det blir spennende å se om det går, sier Albert. Foto: Privat

Espen Leite står også på årets plakat. Han tar med trekkspillet sitt, og akkompagnerer Siri Torjesen, som skal presentere musikk som beskriver utviklingen Norge har hatt siden 1814. — Før 1814 var musikken i Norge stort sett importert fra hoffene i Europa. Etter hvert som norske musikere begynte å komme tilbake til landet, skjedde det noe nytt. Edvard Grieg er sentral, men også de som kom før han, sier Torjesen, som skal fremføre tekster av blant andre Wergeland, Welhaven, Bjørnson, Ibsen og Krag.

Tidligere jubileer

Omtrent 1200 personer var på plass ved det første arrangementet sommeren 2000. Foto: Emil Otto Syvertsen

De tidligere arrangementene i Olavsdalen har også vært tilknyttet jubileer. I 2000 ble millenniumskiftet markert, i 2002 feiret man «Sørlandet i 100» med en hyllest til Kirsten Flagstad, i 2005 var det 100 år siden frigjøringen fra Sverige og i 2008 var det 200-årsjubileum for Henrik Wergeland. I 2010 var det trippelfeiring med 200 år siden Ole Bull ble født, 150 år siden Bull og Bjørnstjerne Bjørnson var i Olavsdalen og 100 år siden Bjørnson døde, mens det i 2012 var 125-årsmarkering for Den Norske Turistforening Sør.

I 2003 og 2004 avsluttet arrangementet i Olavsdalen Kirkefestspillene, og var da ikke knyttet til noe jubileum.

Albert søker arvtaker

— Dette blir mitt siste arrangement, sier Eva Albert.

Hun er initiativtakeren, ildsjelen og drivkraften bak alle arrangementene i Olavsdalen. Nå håper hun noen kan føre tradisjonen videre.

— Det hadde vært moro hvis noen ville ta det videre, legger hun til.

— Vi skal prøve å få henne til å fortsette. Men hvis hun gir seg, skal vi få tak i dyktige folk til å ta over, sier Paal-Helge Haugen, som har bidratt til arrangementet helt fra starten sommeren 2000. — Det er så innarbeidet, og arrangementet har funnet sin form, sier Haugen, som regner med at noen fra Vågsbygd Vel vil ta over.

Kollega Siri Torjesen er mer skeptisk, og frykter for fortsettelsen.

— Uten Eva hadde det ikke blitt noe i Olavsdalen. Dette prosjektet er knyttet opp til de personene som har jobbet det fram. Jeg håper ikke det er slutten, for ideen er unik, sier Torjesen.

Her er Arnfinn Vatland (t.v.) og Pål Friss i gang med å bygge en platting som Siri Torjesen skal stå på når hun synger, mens trekkspiller Espen Leite skal stå på steinen bak. Foto: Privat