— Dette er en historie som betyr mye for mange. Nå skal vi prøve formidle den på film, sa produsent Edward A. Dreyer i Herredshuset på Brandsvoll torsdag kveld.

Rundt 100 personer møtte opp for å høre produsent og regissør fortelle om planene for innspillingen av «Pyromanen». Filmen er basert på Gaute Heivolls bok «Før jeg brenner ned».

Jau, det er spennende for oss at Finsland blir aktualisert, og at de forteller historien på en ny måte.

Svein Harald Follerås

- Ikke dokumentar

Forsommeren 1978 lå det et teppe av frykt over Finsland. En pyroman var løs og tente på løer og hus. Regissør Erik Skjoldbjærg ønsker å formidle denne frykten når «Før jeg brenner ned» blir filmatisert.

— Når denne filmen skal lages, så er det viktig å si at dette ikke er en dokumentar av det som faktisk skjedde. Vi lager en fiksjon basert på en sann historie. Mange av dere som opplevde dette vil tenke at vi fremstiller det veldig annerledes. Det viktigste for oss er å formidle den stemningen som hersket i bygda, og vi vil lage et portrett av en familie, sa regissør Erik Skjoldbjærg til forsamlingen torsdag kveld.

Torsdag kveld møtet rundt hundre mennesker opp i Herredshuset på Brandsvoll for å høre om innspillingen av "Pyromanen". Foto: Thomas Hegna

— Uhyggelig stemning

En av dem som husker sommeren 1978 godt, er Svein Harald Follerås som var ordfører på den tiden.

Svein Harald Follerås var ordfører da det brant i Finsland i 1978. Han er positiv til at hendelsene filmatiseres. Foto: Thomas Hegna

— Det var en veldig uhyggelig stemning. Det var en pyroman der ute. Alle mistenkte alle. Det var lys i alle vinduene om natta, og folk passet på husene sine. Noen satt vakt i kirka, forteller han.

- Hva synes du om det som ble fortalt i kveld?

— Jau, det er spennende for oss at Finsland blir aktualisert, og at de forteller historien på en ny måte.

- Så det vekker ikke vonde følelser?

— Nei, det gjør ikke det. Jeg opplever at de kommer med fredelige hensikter, svarer Follerås.

Han mener at de fleste i bygda er positivt innstilt til både boka og filmen.

Gunnleif Djupesland, Anne Liv Follerås og Torstein Follerås var tett på pyromanen og hans familie i 1978. Her snakker de sammen med regissør Erik Skjoldbjærg. Foto: Thomas Hegna

— Spennende

Det er Anne Liv Follerås og ektemannen Torstein Follerås enige i. De fikk navnene Alfred og Else i «Før jeg brenner ned», og var tett på pyromanen og hans familie.

De forteller om 1978, om hvordan pyromanen var innom for be Anne Liv lage en nistepakke til Torstein. Da han kom tilbake hadde han rukket å sette fyr på et hus i mellomtiden. Selv om filmen har vekket mange minner er de positive til filmatiseringen:

— Dette er litt spennende. Jeg måtte lese boka om igjen nå som den blir film, sier Anne Liv Follerås etter å ha hørt presentasjonen.

— Vi har hatt god tid til å snakke om dette, fortsetter Torstein Follerås.

- Er det godt at historien blir fortalt?

— Ja, det er det, synes Anne Liv Follerås.

Forfatter Gaute Heivoll sammen med regissør Erik Skjolbjærg. Foto: Thomas Hegna

Jeg fikk umiddelbart tillit til Erik Skjolbjærg. Jeg har lest manuset og er trygg på at det blir bra.

Gaute Heivoll

Tillit til regissøren

Gaute Heivoll tror at «Pyromanen» blir en god film.

— Jeg fikk umiddelbart tillit til Erik Skjolbjærg. Jeg har lest manuset og er trygg på at det blir bra. Det er et fint manus, men annerledes enn boka. Jeg synes at det har ivaretatt det som skjedde, og romanen på en god måte.

- Hva slags reaksjoner har du fått nå som boka blir film?

— Det har bare vært positive reaksjoner. Da boka kom var det mange som var skeptiske og avventende, men da de leste den forstod de essensen - det er et psykologisk portrett av en ung mann, hans familie og samfunnet rundt. Det er en universell tematikk.

- Spektakulære branner

Produksjonsselskapet er oppmerksomme på at det kan vekke gamle minner når de nå skal gjenskape dramaet fra 1978. Men det er også flere praktiske hensyn de må ta hensyn til.

Flere hus, løer og skur skal brennes ned under innspillingen.

Venninne Inger Johanne Haugland (18) og Kristin Greibesland (18) ville begge skrive seg på listen for å bli statister i "Pyromanen". De har begge alltid hatt lyst til å være med i en film. - Også er det veldig gøy at det er en lokal historie, sier de. Foto: Thomas Hegna

— Brannene skal se spennende og spektakulære ut. De skal underbygge den trusselen man opplevde i en slik situasjon. Vi har med oss folk som er gode til å slukke branner, og vi har med oss folk som er gode til å starte branner. Vi har en spesialist fra Danmark som jobber med å lage brann - ja, det går faktisk an å jobbe med det også, fortalte Dreyer og ble møtt med humring fra salen.I tillegg til brannene kommer det til å bli filmet flere utrykningsscener på de trange veiene, og derfor vil veiene være stengt akkurat i det øyeblikket en scene spilles inn. Dreyer forsikret salen om at alle skal kunne komme seg på jobb, skole og rekke barnehagen.

Bygda kommer med andre til å merke godt at et filmteam er på besøk i åtte uker. Kanskje kommer det en representant fra filmteamet og spør om de kan bruke noens hage som parkeringsplass. Og kanskje noen har en bil fra rundt 1980 som kan være med i filmen? Og statister, det er behov for mange statister.

Etter planen blir det premiere på «Pyromanen» våren 2016.