Forfatter Erling Kittelsen (oppvokst i Vennesla) leste prolog for Protestfestivalen og spurte: Hva bryr vi oss egentlig om - sammen. Han håpet snart at vi mennesker kan bryte oss inn til oss selv. Foto: Thomas Hegna
Svein Inge Olsen er festivalsjef. Festivalen hans fikk mange lovord under åpningen fredag. Foto: Thomas Hegna

Fredag kveld mottok hun prisen til stående applaus på Håndverkeren.

— Et lett valg for oss i Bye-familien. Hun er en veldig verdig vinner, sa Ola Bye, sønn til Erik Bye, da han delte ut prisen på vegne seg selv og sine tre søstre.

Hanne Sørvaag roste Amal Aden og sa at det fortsatt koster å stå for noe i Norge. Foto: Thomas Hegna

Hanne Sørvaag, kjent musiker og produsent, holdt tale for Amal Aden:— Ofte virker det som det lønner seg mest å tie i det moderne Norge. Det koster å stå oppreist for noe man tror på. Amal Aden er en modig kvinne som ikke tier, for hun vet at på lang sikt nytter ikke annet enn engasjement og vilje, sa Sørvaag

Ola Bye sa det hadde vært et lett valg for Bye-familien å gi prisen til Aden. Han omtalte henne som en verdig vinner av den 11 minneprisen, en pris han mener begynner å bli nasjonalt meget viktig.

200 drapstrusler

Amal Aden er en somalisk kvinne som i sterke ordelag har kritisert norsk integreringspolitikk, og gitt stemme til lle som i det skjulte opplever overgrep og vold i kulturen og religionens navn. Hun kjemper for seksuell frigjøring og kvinnefrigjøring i innvandrermiljøer.

Hun har skrevet flere bøker, etter at hun kom til Norge i 1996, 13 år gammel.

— Jeg har fått inn 200 drapstrusler siden det ble kjent at jeg skulle få Erik Byes minnepris. Men heldigvis også flere hundre gratulasjoner. Jeg vil ikke tie. Jeg bor i Norge. Det er min rett å kjempe for frihet og si hva jeg mener, slik at flere kan oppleve frihet, sa, Amal Aden i sin takketale.,

Hun la til politiet heller må ta jobben med å passe på henne mot de som truer hennes ytringsfrihet, slik det skal være i et demokrati. Hun opplyste at hun går med voldsalarm.

Etterlyste solidaritet

Johannes Joner leder åpningen av den 15. Protestfestivalen i Kristiansand. Foto: Thomas Hegna

Amal Aden kritiserer nordmenn for manglende solidaritet mot undertrykte kvinner i innvandrermiljøer. Hun viste til en barnehjemsansatt hun traff.— Jeg spurte henne. Hvorfor sa du ikke noe? Hun svarte: Jeg var redd for å bli oppfattet rasistisk. vi må aldri bli redde for å sette folk i frihet, sa hun.

Tidligere denne uka holdt Amal Aden foredrag for en rekke fagfolk på Østlandet.

— Plutselig kom en kvinne mot meg. Hun ropte at jeg skulle brenne i helvete og fortsatte lenge. I salen satt mange fagfolk, alle helt stille. Arrangøren hadde folk til stede. De var og helt stille.

— Derfor gjor en pris så uendelig godt. Jeg har mye motstand. Det er godt med anerkjennelse, sa hun.

Ros fra Harberg

Ola Bye fortalte at faren så på Protestfestivalen som Norges viktigste festival. Foto: Thomas Hegna

Protestfestivalen skal vare til 19. september. Den ble åpnet på Haandverkeren av leder av Stortingets kulturkomite, Svein Harberg.— Dere får kritikk. Det viser at dere lykkes. Veldig mange som har drevet festival, kan se med misunnelse på at dere har nådd 15 år. Vi trenger dere minst like lenge til, sa han i sin åpningstale.

Harberg omtalte Protestfestivalen som usedvanlig viktig, siden den kjemper mot avmakt og likegyldighet.

Ola Bye siterte sin far, og fortalte at Erik Bye hadde et stort hjerte for Protestfestivalen.:

— De er noen surrehuer av og til, men de driver Norges aller viktigste festival.