— Jeg gleder meg veldig. Det er første gang jeg viser filmen til folk som ikke har jobbet på den. Jeg er spent på responsen, sier produsent og regissør Frank Mosvold.

Lørdag blir det familiedag på Kristiansand kino, med verdenspremieren av Mosvolds animerte kortfilm "Bendik og monsteret" som høydepunkt.

— Det er kjempegøy å få verdenspremiere på den. Det er en flott film, med lokal produsent og komponist, samt at to av stemmene er lokale, sier Danckert Monrad-Krohn, barnekinokonsulent ved Fønix, og forteller at filmen trolig også blir å se på Barnefilmfestivalen til høsten.

"Bendik og monsteret" er basert på Arne Svingens barnebøker om Bendik og hans univers. Bendik er en ensom gutt som liker å leke med fingerdukker på rommet sitt. Foto: Kool Produktion AS

Lokal produksjon

Mosvold har fått støtte fra NFI til kortfilmen, samt fra Sørnorsk filmsenter grunnet den lokale tilknytningen. Unggutten Adam Eftevaag, som tidligere har spilt i "Yohan", kortfilmen "Bla" og teaterstykket "Evita" i Kilden, har stemmen til Bendik. Tori Wrånes er Bendiks mor, samt at hun synger tittel-låta, komponist Marius Christensen er ansvarlig for musikken i filmen og Roald Råsberg har mikset lyden.

— Det ser ut som en morsom og fin animasjonsfilm, og jeg gleder meg til å se den på et stort lerret. Det er en viktig historie, fortalt på en humoristisk måte, sier Åse Meyer i NFI.

Til New York

Filminstituttet jobber med å distribuere "Bendik og monsteret" til festivaler i inn- og utland, og Mosvold har selv sørget for at det blir tv-visning av kortfilmen.

Det dukker opp et monster på Bendiks rom, men Bendik blir ikke redd og foreslår heller at de to kan være venner. Da forteller monsteret om sin store drøm, som er å bli sanger. Foto: Kool Produktion AS

— NRK har kjøpt serien, og SVT og YLE er veldig interessert. Det er de eneste jeg har snakket med, men jeg skal til Kidscreen Summit i New York i februar for å prøve å selge filmen der, sier Mosvold.

Hubert og Elfrid

I tillegg til "Bendik og monsteret" blir det lørdag også vist noen av Frank Mosvolds tidligere filmer. Én episode med Hubert og to episoder av Elleville Elfrid er plukket ut. Dessuten legges det opp til underholdning mellom filmene, der den elleville femåringen Elfrid dukker opp i egen person.

Kristiansander Tori Wrånes har stemmen til Bendiks mor. Morens kjæreste spilles av Johannes Joner, som har gitt karakteren arendalsdialekt.

— Det er gøy med Frank, som har utviklet seg til å bli en av de store leverandørene av animasjonsfilm til barne-tv i Norden. Men dette er først og fremt en presentasjon av "Bendik og monsteret" for publikum i Kristiansand, og jeg forventer at det kommer masse folk, sier Monrad-Krohn

— Jeg får håpe publikum ser en utvikling, og at jeg har blitt bedre med årene, sier Mosvold.

Kristiansanderen jobber også med en kinofilm om Elleville Elfrid; "Elleville Elfrid og Sykkeltyven". Manuset er klart, og i mars drar Mosvold til Lyon for å presentere filmen for internasjonale aktører.