— Jeg opplever dette som et forsøk fra Finansdepartementet på å skyve unna en komplisert sak. Det synes jeg er passivt, forteller Kilden-direktør Hans Antonsen til Fædrelandsvennen.

I det reviderte nasjonalbudsjettet varsles det at «Regjeringen vil komme tilbake med en bredere gjennomgang for merverdiavgiftskompensasjonsordningen for kommunesektoren i forbindelse med statsbudsjettet for 2017». Derfor må altså Kilden vente på svar om det vil bli endringer som kan påvirke momskravet på 294 millioner kroner.

— Vi var forberedt på at det skulle komme en endring og Siv Jensen sa i februar at dette skulle komme i det reviderte nasjonalbudsjettet. Hun har også nektet å møte oss for å snakke om momskravet. Det synes jeg er dårlig, sier Antonsen.

Kilden. Foto: Torstein Øen

— Jeg frykter at det vil komme en lignende melding neste gang også. Problemet blir bare utsatt, legger Antonsen til.På statsbudsjettets nettsider heter det at «Det er knyttet til dels omfattende problemstillinger til noen av dagens grenser i ordningen» og at dette særlig gjelder problemstillingene knyttet til utleie av boliger på helse- og sosialområdet og konkurransebegrensningsregelen. Det er det sistnevnte punktet som spesielt gjelder Kilden.

Kilden fikk i november 2015 krav om tilbakebetaling av moms på 294 millioner kroner. Lov om momskompensasjon i offentlig sektor ble innført i 1995, og deretter utvidet i 2004. I en unntaksbestemmelse fra 2008 heter det at «moms ikke skal kompenseres dersom det offentlige driver kommersiell konkurranse med virksomheter som ikke er kompensasjonsberettighet.«