Arrangementansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup. Foto: Kristian Hole
Trond Blattmann deltok på Skype-samtalen fra Spania. Bildet er hentet fra en tidligere anledning i Kristiansand. Foto: Kristian Hole
Rundt 200 tilskuere tok turen for å se "Where To Invade Next". Foto: Kristian Hole
Einar Guldvog Staalesen, filmkritiker i NRK P2, og Dagbladet-journalist Fredrik Wandrup. Foto: Kristian Hole

— Vi er utrolig stolte over at vi fikk til dette arrangementet. Dette var en slags oppvarming til Bjørneboe- dagene i oktober, siden både Jens Bjørneboe og Michael Moore har til felles at de begge kan kalles samfunnsrefsere, sier arrangementansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek, Randi Berge Wandrup, som legger til at hun har invitert Michael Moore til å komme til Kristiansand i høst.

Skype- arrangementet ble gjennomført i samarbeid med Michael Moores egen filmfestival, som foregikk samtidig i Michigan fredag kveld. I tillegg til Kristiansand, var også representanter fra åtte andre land, som medvirker i filmen, koblet til Skype- samtalen.

«Invaderer» Norge

Trond Blattmann deltok på Skype-samtalen fra Spania. Bildet er hentet fra en tidligere anledning i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

I Michael Moores nye dokumentarfilm «Where To Invade Next», drar filmskaperen til ni forskjellige land og «stjeler» de beste ideene som omhandler et godt samfunn. Og i Norge ser han nærmere på rettsvesenet, fengselsvilkårene og ideen om at alle fanger, uavhengig av hvor grusomme handlinger de har gjort, har rett til å få en rettferdig straff.Kristiansanderen Trond Blattmann, som mistet sønnen sin på Utøya i 2011, medvirker i filmen. Og tilskuerne på biblioteket klappet etter intervjusekvensen som omhandlet hans tanker om gjerningsmannen.

— Jeg stoler på det norske rettssystem, og legger all min tillitt til at massedrapsmannen får sin fortjente straff på en rettferdig måte, sier Blattmann under intervjuet.

Videre i intervjuet stiller Moore det samme spørsmål gjentatte ganger.

— Men han drepte sønnen din? Har du virkelig ikke lyst å gjøre fysisk hevn?

— Nei. Jeg vil ikke ned på hans nivå, svarer Blattmann.

Kontroversiell filmskaper

Einar Guldvog Staalesen, filmkritiker i NRK P2, og Dagbladet-journalist Fredrik Wandrup. Foto: Kristian Hole

Det var Einar Guldvog Staalesen, filmkritiker i NRK P2, som åpnet kvelden med en samtale med Dagbladet— journalist Fredrik Wandrup. Staalesen delte sine tanker rundt Michael Moores filmer, og hans status som mediepersonlighet i USA.- Han er blitt kalt en slask, en boms, og en juksemaker. Men ingen har virkelig tatt ham på noen faktafeil. TIME har inkludert ham på lister over de 100 mektigste personene i verden, og jeg er enig at han hører hjemme der. Det som er interessant er at noen av Amerikas mektigste folk vil stoppe han fra å lage disse filmene, sier Staalesen.

Etter introduksjonen, ble «Where To Invade Next» vist i sin helhet. Videre kom det innsendte spørsmål fra både Norge, Island, Tunisia og de andre landene.

Innsendte spørsmål

Rundt 200 tilskuere tok turen for å se "Where To Invade Next". Foto: Kristian Hole

Et av spørsmålene som ble sendt fra Kristiansand, av en anonym tilskuer på biblioteket, ble besvart live på Skype av Moore selv.— Filmen gir et dårlig inntrykk av Amerika, jeg får ikke lyst å reise dit etter at jeg har sett denne filmen. Tror du at landet ditt noen gang vil bli bedre? spør en tilskuer.

Og dokumentarfilmskaperen svarte i kjent og sarkastisk stil.

— La meg si det sånn: Det er 300 millioner våpen i Amerika, og 40 millioner kan ikke lese. Det er verdens beste land å bo i, hurra, sa Moore, etterfulgt av latter fra de 200 fremmøtte på biblioteket.