— Vi har fått en krise når det gjelder lokaler, for vi har måttet flykte fra Kongens gate skole. Vi var redde for at folk skulle bli syke av muggsoppen, sier rektor Vidar Hartveit ved Kristiansand kulturskole.

For en snau måned siden så kulturskolen seg nødt til å evakuere drama- og musikalundervisningen fra gamle Kongens gate skole. Undervisningen er flyttet til gamle Aladdin kino og Ynglingeforeningen.

Dårlig plass og til dels kummerlige lokaliteter har lenge vært virkeligheten for en kulturskole som per dato har 1450 elever. Nå planlegger kommunen salg av skolens lokaler på begge sider av Kongens gate. På den ene siden holder musikkundervisningen til i Musikkens hus, mens man på den andre siden inntil nylig hadde dramaundervisning i 115 år gamle Kongens gate skole.

Vil selge

Sistnevnte ligger allerede ute for salg etter å ha blitt taksert til 40 millioner kroner, og nå vil politikerne gjøre det samme med Musikkens hus i Kongens gate 54. — Bystyret har bedt om å få en sak til behandling om salg av Musikkens hus, og den sendes til politisk behandling meget snart. Men i den nye handlingsplanen fram til 2018 ligger det ikke inne midler til prosjektering av ny kulturskole, sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

Hvis forslaget til handlingsplan vedtas av bystyret 17. desember vil kommunen de kommende fire årene prioritere kulturmidler til flerbrukshall på Hellemyr, oppgradert tilgjengelighet på Christiansholm festning, modernisering av biblioteket, bydelshus på Roligheden og rehabilitering av Samsen. Hvor de 1450 elevene til kulturskolen skal gjøre av seg når og hvis lokalene blir solgt (og eventuelt revet) er det i dag ingen som kan svare på.

Stavanger

- Det er lenge til 2018. Er det aktuelt å finne noe midlertidig for Kulturskolen i mellomtiden?

— Det har jeg ikke noe svar på nå, men jeg ser at utfordringene står i kø. Selv om det ikke er satt av midler, kommer vi til å begynne med blanke ark og utrede dette på eget initiativ, sier kulturdirektør Sorthe. Han og staben har blant annet vært i Stavanger og beundret det som går for å være landets flotteste kulturskole. 170 millioner kroner kostet nybygget Stavanger kulturskole flyttet inn i sommeren 2012. Her får 3500 elever undervisning.

Imens drømmer kulturskolerektor Vidar Hartveit om nye lokaler på Silokaia.

Dyrt

— Vi har et godt samarbeid med Kilden, og det hadde vært fint å være nært dem. Det er ledig tomt bak siloen. Jeg tror nok vi trenger et lokale på i alle fall 5000 kvadratmeter, sier Hartveit.

Inntil videre påfører lokalmangelen kulturskolen tunge leieutgifter.

— Aladdin og Ynglingeforeningnen koster oss 154.000 kroner i leie til sammen før nyttår. Etter nyttår trenger vi 192.000 kroner for å leie Ynglingeforeningen fram til sommeren. Jeg forventer at kommunen legger dette inn i budsjettet til kulturskolen, sier Hartveit.

- Hvis dere ikke får penger: er det aktuelt å kutte ut dramaundervisningen?

— Nei, det ville vært helt forferdelig!

Lover å ordne opp

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) vil løse akuttsituasjonen for kulturskolen, og hun tror på nye lokaler på sikt.

Kulturstyreleder Randi Haukom. Foto: Sondre Steen Holvik

— Vi ser at vi har en kjempeutfordring her, og at dette er noe vi må løse veldig fort. Det ville være forferdelig om kulturskolen måtte stenge undervisningen, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H). Hun skal denne uka møte kulturskolerektor Vidar Hartveit for å snakke om de akutte problemene skolen står overfor. Hun er også oppmerksom på det mer langsiktige problemet som vil oppstå når og dersom de nåværende lokalene til kulturskolen blir solgt.- I Stavanger flyttet man i 2012 inn i en nybygd kulturskole til en pris av 170 millioner kroner. Er det realistisk å vente seg noe tilsvarende i Kristiansand?

— På sikt vil jeg tro det er mulig, selv om jeg ikke kan si at vi snakker om en tilsvarende sum. Vi har et vedtatt gjeldstak vi må forholde oss til.