— Det er mange fine og forskjellige filmer. Det er filmer for voksne og filmer for barn. Vi viser 31 filmer totalt, sier Kirsten Bonnén Rask, daglig leder av Sørnorsk filmsenter.

Det er veldig bra at vi har muligheten til å ha et slikt arrangement i Kristiansand. Det er et godt tegn.

Senterlederen inviterte i fjor til et lignende arrangement, da 5-årsjubileet for Sørnorsk filmsenter skulle markeres. Over 50 filmer, produsert i løpet av senterets femårige levetid, ble vist da.

— Vi viser stort sett alt som har blitt laget i år med støtte fra Sørnorsk filmsenter. Og vi håper å gjøre dette til en ny tradisjon, der vi kan vise det som har blitt laget i inneværende år. Til neste år prøver vi kanskje å ha arrangementet enda tettere opp mot jul og nyttår, sier den danske senterlederen.

Bredt program

På programmet står dokumentarer, kortfilmer, barnefilmer og enkeltepisoder fra tv-serier, og «1989», «Veien til Moldova», «Gamle venner», «Bendik & Monsteret», «Vinnerskalle» og «De utvalgte» er bare eksempler på hva som vises. Kvelden avsluttes med premiere på de fire filmene «Et klassisk forlis», «Tre dalmatinere», «Munch in 81 sec» og «Broen til Toscana», samt musikkvideoen «Fashion Moves».

— Et slikt arrangement gir filmskaperne en mulighet for å se hverandres filmer. Jeg er stolt av årets resultat. Og jeg vet at det blir like godt neste år, sier Bonnén Rask.

— Hvordan kan du vite det?

— Da kan vi vise filmer som «Idas dagbok», «En drøm til havs», «Ørkenen Sur» og «John Dored». Og flere andre gode filmer, men det er ikke sikkert alle blir ferdige. Jeg gleder meg til å se «Sangen om Martin», men er usikker på om den blir ferdig.

- Et godt tegn

Filmskaperne liker også tanken på et årlig arrangement, der man ser hva som har blitt laget på Sørlandet det siste året.

Jeg er stolt av årets resultat. Og jeg vet at det blir like godt neste år.

— Det er veldig bra at vi har muligheten til å ha et slikt arrangement i Kristiansand. Det er et godt tegn. Det forteller at det har vokst fram et filmmiljø, og at det begynner å bli et fellesskap i den voksende bransjen, sier Kristian Landmark.

— Der kan vi utveksle ideer og se hva de andre driver med. Det er vanskelig å samle bransjen ellers, siden alle er veldig opptatt, sier Grete Salomonsen Hynnekleiv.

— Det er et utrolig bra initiativ. Og det er bra at vi får samlet så mange som mulig, det er både viktig og gøy, sier Even Hafnor.

Ny visningsplattform

I høst har sørlandske kortfilmer og dokumentarer i tillegg fått en ny plattform. Media Service startet TV Agder i januar, og i november startet de programmet «Sørnorsk Filmmagasin». Gjennom kabel-tv, fiber, RiksTV og nettsider når TV Agder 140.000 potensielle seere hver uke, og målinger viser at de har omtrent 40.000 seere i løpet av en uke.

— Vi er alltid på jakt etter lokale film- og tv-produksjoner. Samtidig er vi oppriktig opptatt av å promotere Sørnorsk filmsenter, og hvor viktig senterets arbeid er for oss filmarbeidere på Sørlandet. Det lages dokumentarer og kortfilmer med høyt nivå, og det er viktig å få vist de til lokalbefolkningen, sier Svein Tallaksen i Media Service og TV Agder.

— Film blir laget for å vises, og jo flere arenaer jo bedre. Under festen vår på lørdag har du bare en sjanse til å se filmene. På TV Agder har du flere muligheter samme dag, sju dager i uka, sier Bonnén Rask.