Kristiansandsforfatteren Bjarte Breiteig er kjent som en mester i noveller. Lørdag viste han utdrag fra sin debutroman «Mine fem år som far» på Apotekergaarden i Grimstad. Forfatteren har erfart at det er en annen type prosess å lage en hel roman.

— Jo mindre man skriver, jo mer kan man favne. Det er ikke friere å skrive en roman, men der man i novellen må velge enten-eller, kan man i romanen velge både-og. Det er en mer ekspansiv innstilling hvor det er plass til mye mer. Det er en stor befrielse å føle at jeg også behersker romanformatet, sier Breiteig til Fædrelandsvennen.

Tiden er inne

Romanen skal utgis 8. oktober, og forfatteren mener tiden er inne for debuten.

— Det er 8 år siden sist bok nå. Det føles jo iblant som et skyggeliv når det går så lang tid uten å levere noe fra seg, sier han.

I likhet med forfatteren, har hovedkarakteren i boken også to barn og forfatterjobb. Men han er ikke basert på Breiteig selv.

— Romanen er skrevet i jeg-form, og omhandler Martin, som er tobarnsfar og forfatter. Han har store moralske skavanker, men er også følsom og varm, forteller Breiteig.

Breiteig er født i Kristiansand, men dro som 19-åring ut i den store verden.

— Etter jeg var 19 år, har jeg reist mye, studert en del, og blant annet bodd i Paris en stund, sier Kristiansanderen, som har levd av forfatteryrket siden 1998. Breiteig har tidligere gitt ut novellesamlingen «Fantomsmerter», «Surrogater» og «Folk har begynt å banke på».

Alteregoet Sturmgeist

Kristiansandsforfatteren Cornelius Jakhelln viste også fram smakebiter fra sin nye roman «Germania», som slippes i begynnelsen av september.

Cornelius Jakhelln leste fra sin nye roman "Germania", som kommer i starten av september. Foto: Kristian Hole

— Romanen handler om mitt alterego Sturrmgeists dager og netter i Berlin. Karakteren har utviklet seg fra hvordan han en gang var, så en kan si at han nesten lever sitt eget liv, sier forfatteren som selv har bodd 8 år i Berlin.Romanen skal utgis på Pelikan Forlag, med Karl Ove Knausgård i spissen.

— Knausgård synes boken var perfekt for forlaget, og vi har gått gjennom mye av materialet sammen. Jeg har prøvd å gjøre romanen så lite norsk som mulig, og mest germansk, sier Jakhelln.

Han sammenligner karakteren Sturmgeist med en klassisk, litterær bok.

— Alteregoet mitt har absolutt likheter til den klassiske historien om «Dr. Jekyll & Mr Hyde», sier Jakhelln.

Jakhelln har tidligere utgitt 11 bøker, hvor mesteparten er diktsamlinger, samt to romaner. Han er også med i metalbandet Solefald, som har 11 albumutgivelser på sin cv. Multikunstneren er også med i den vandrende poesifestivalen Tvisyn, som besøkte Kunsthallen onsdag.

Festivalsjefen selv, Torolf Kroglund, er storfornøyd med smakebitene han ble servert lørdagskveld.

— Det er alltid spennende å høre smakebiter fra Jakhelln og Breiteig. Vi hadde også danske Claus Nielsen som leste fra sin roman «Mine möder med de danske forfatterne.«