KRISTIANSAND: — De første elevene skal starte i midten av september, og de skal primært sett få opplæring i rytmisk musikk. I starten vil vi ha plass til 45 elever, men det langsiktige målet er å ha 200 elever i løpet av tre år. Og i tillegg til musikkundervisning og workshops har vi et mål om å kunne tilby kurs innenfor både idrett og andre kunstformer, forteller virksomhetsleder Ronnie Jacobsen til Fædrelandsvennen.

Den offisielle åpningen av Posebyen Kulturskole skjer i Blå Kors sine lokaler mandag. Varaordfører Jørgen Kristiansen kommer for å markere anledningen.

Samarbeid

Posebyen Kulturskole er et samarbeid mellom Blå Kors, Kristiansand kommunes kulturskole og Cultiva. Prosjektet har vært planlagt i to år. Daglig leder av Blå Kors, Arvid Solheim, sier at målgruppen er barn og unge i alderen 8 til 20 år, som lever under vanskelige oppvekstkår.

— Blå Kors har kjennskap til en målgruppe som ikke fanges opp av Kristiansand kommunes kulturskole. Vi vil være et supplement til kulturskole-tilbudet i byen, og bidra til at byen blir et bedre sted å vokse opp i, sier Solheim.

Han forteller videre at kulturskolen skal prøve å forhindre ungdom i å falle utenfor samfunnet.

— Det er bedre å drive forebygging for ungdom enn å reparere voksne. Vi er opptatt av at alle barn og unge i kommunen skal få mulighet til å utvikle sine talenter innen musikk og kultur, på tross av bakgrunn og livssituasjon. Og flere unge faller utenfor, fordi de føler en tomhet i hverdagen. Det er dette vi skal forhindre, sier Solheim.

Fadderordning

Flere workshops innenfor rytmisk musikk vil bli arrangert utover høsten. Til høsten er det plass til 45 elever. Foto: Kristian Hole

Kulturskolen skal by på ukentlig undervisning, workshops, felles elevsamlinger, og en egen fadderordning bestående av fire profilerte musikere.— Vi har fått med oss Jonny Sjo fra D'Sound, Karl Oluf Wennerberg, trommeslager i a-Ha, gitarist Tommy Kristiansen, og Bjørn Charles Dreyer, som jobber på institutt for rytmisk på UiA. I tillegg til å være dyktige musikere, er det også flinke med mennesker. Så vi er utrolig fornøyde med at disse ville bidra til kulturskolen, sier Jacobsen.

Han legger til at økonomisk situasjon ikke skal være et hinder for deltakelse.

— Vi har utviklet en egen stipendordning, slik at alle barn og unge får en lik mulighet til å delta, opplyser Jacobsen.

Pilotprosjekt

Virksomhetsleder Ronnie Jacobsen (t.v) og daglig leder i Blå Kors, Arvid Solheim. Foto: Kristian Hole

Solheim sier videre at kulturskolen er et pilotprosjekt for resten av landet. Hvis prosjektet blir vellykket, skal Blå Kors Norge vurdere å starte flere kulturskoler i andre deler av landet.— Hvis dette fungerer i Kristiansand, er det store muligheter for at større byer som Bergen og Oslo vil følge etter. Blå Kors Norge har veldig troa på dette prosjektet, og vi vil skape en vellykket pilot som senere kan rulles ut i Blå Kors nasjonalt, avslutter Solheim.