HOVEDROLLEN: Espen Grjotheim er tildelt hovedrollen i Les Miserables. Her er han i en langt lettere hovedrolle som Kristian And i Dyreparken. Foto: tore-andré baardsen
HUMOR: Kristian Sødal fyrer av en fleip om hva slags roller som passer best for Aase Helene Røinaas (t.v.) og Ellen Halvorsen Lervold. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Det blir jo til at vi sitter på audition og griner. Barnesangen treffer oss rett her, sier teatersjef Ingrid Forthun og peker på hjertet. Mandag presenterte hun og Kilden ni barn fra Agder som skal dele på tre bærende roller i "Les Miserables". De er tatt ut etter audition hvor sytti barn deltok, og de skal fylle rollene som Gavroche, Cosette og Eponine.

Hovedrolleinnehaver Espen Grjotheim som Jean Valjean skulle hatt hovedrollen også i presentasjonen for pressen, men måtte melde avbud på grunn av en ferskt utført mandeloperasjon. Dermed ble det barna som fikk mest oppmerksomhet.

Største satsning

— Dette blir sykt gøy, sier Max August Kay Graarud (13) som er den eldste og mest rutinerte av barneskuespillerne. Han har vært med i Kaptein Sabeltann som Pinky, han har spilt i kortfilm og han har vært med å synge i Evita. Som Gavroche skal han ha et solonummer tidlig i stykket når det settes opp i Kilden fra 29. mars.

HOVEDROLLEN: Espen Grjotheim er tildelt hovedrollen i Les Miserables. Her er han i en langt lettere hovedrolle som Kristian And i Dyreparken. Foto: tore-andré baardsen

— Jeg har litt nerver, men det blir mest gøy, sier Max.Med hele 38 planlagte forestillinger helt fram til 15. mai, er Les Miserables den største satsningen i Kilden til nå. Musikalen som nærmest er folkeeie, topper også manges favorittliste.

— Det er et fantastisk stykke som de fleste også har et forhold til, sier Aase Helene Røinaas. Sangeren som blant annet er kjent som vokalist i Sommer på torvet-bandet Playmood, var en av de tre voksne skuespillerne som ble presentert i Kilden mandag. Sammen med Ellen Halvorsen Lervold og Kristian Sødal skal hun alternere i mange av musikalens roller. De skal være både fattigjenter, krogjester og prostituerte.

Stakkars påkledere

— Det sier jo litt at det er 27 stykker på scenen, men hele 300 kostymer. Jeg tror det blir påklederne som får den aller tøffeste jobben, sier Kristian Sødal. I likhet med mange av dem som ble presentert har han bakgrunn blant annet fra Kildens tidligere opera- og musikaloppsetninger.

HUMOR: Kristian Sødal fyrer av en fleip om hva slags roller som passer best for Aase Helene Røinaas (t.v.) og Ellen Halvorsen Lervold. Foto: Torstein Øen

— Jeg har vært med å sette opp Les Miserables to ganger før. Det var på Breim. Dette stykket er så kjent og populært at jeg tror det selger seg selv, sier Ellen Halvorsen Lervold.

Konkurranse

Les Miserables er et løft som Agder Teater i Kilden gjør sammen med tre andre institusjoner, nemlig Rogaland Teater, Festiviteten i Haugesund og Sandnes Kulturhus. Hovedparten av dekorasjonene lages av Rogaland Teater, og stykket settes opp der og i Haugesund før det får premiere på Kilden.

Og hvert av spillestedene stiller altså med sine lokalt uttatte skuespillere i tillegg til hovedrollene som er de samme på alle oppsetningene.

— Ligger det et konkurranseelement i dette?

— Jo, det gjør det, medgir teatersjef Forthun. Selv om produksjonen er identisk, vil hun gjerne at akkurat Kildens fremføring av musikalen blir den ypperste.