TEATERSUKKER: Etter Karius og Baktus-forestillingen på Kilden, fikk barna utdelt godteri og loff. Foto: Jon Anders Skau
EGNER PÅ SKOLEN: - Vi har lært masse om Thorbjørn Egner på skolen, sier syv år gamle Mathias Bjørdahl. (F.v. Thea Schunk, Celine Hillestad, Sander Hillestad, Lilli Hillestad og Mathias Bjørdahl) Foto: Jon Anders Skau
KARIUS OG BAKTUS: - Det er gøy når Karius og Baktus hakker i tennene, sier Rasmus Naglestad Knutsen. Her sammen med Ragnhild Naglestad. Foto: Jon Anders Skau
FIKK GODTERI: Mathilde Egeberg, Isabella Bjerke, Kristina Bjerke, Selma Skjømming og Aleksander Ekeberg fikk godteri og loff etter forestillingen på lørdag. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Jeg vil hjem! Karius og Baktus er skumle, hylskriker et av barna rett før forestillingen starter på Kilden.

Men når lysene slukkes, og et svarthåret og et rødhåret troll kommer på scenen, er alt det skumle glemt under lørdagens premiere i teater— og operasalen. Både store og små kjenner Thorbjørn Egners klassiker, om de to rampete tanntrollene som lever av det som er søtt og godt i munnen til Jens. Og Karius og Baktus drømmer fremdeles om deilig loff med sirup på.- Vi vil ha loff! roper de.

— Vi vil ha loff, jubler barna i salen tilbake.

Om Egner på skolen

De to sirupselskerne traller og synger, og når de ikke sover og ikke spiser, så hakker og banker de brutalt i Jens' vonde nerver. Han som til slutt gjør som mora hans sier, og begynner å pusse tennene.

Anne Ma Usterud spiller tannfeen i Thorbjørn Egners klassiker, som pirker med tannpirkeren sin mens Karius og Baktus flyr over tennene. En heisrigg gjør nemlig at de kan fly rundt omkring i munnen til Jens, og på det høyeste kan de være opptil syv meter over scenegulvet, og over de tre meter høye tennene.

— Jens får vondt i tennene sine fordi han spiser så mye sukker. Men så blir Karius og Baktus skylt på havet til slutt. Vi har lært masse om Thorbjørn Egner på skolen, sier syv år gamle Mathias Bjørdahl, som var på forestillingen på lørdag. Den er den største barnesatsningen til Kilden i år.

Godteri på Kilden

Alle barn vet nå at de små tanntrollene bare venter på et annet tannhull å krype inn i. Når barna får utdelt godteri og loff på Kilden etter forestillingen, tenker ingen på Karius og Baktus lenger:

— Det er gøy når Karius og Baktus hakker i tennene, fordi da får Jens vondt, sier Kristina Bjerke, mens hun gumler på teatersukkeret.

— Nei da, det er ikke farlig å spise godteri nå, mumler hun.