KRISTIANSAND : "Trist og vondt at Protestfestivalen kanskje avgår ved døden, på grunn av de 200.000 vi mangler", skrev festivalsjef Svein Inge Olsen på sin facebookprofil mandag. Dagen etter startet Harald Eikeland facebookgruppen "Redd protestfestivalen" med oppfordring om å gi 200 kroner hver til den nedleggelsestruede festivalen.

— Nei, jeg har ikke noen tilknytning til festivalen, men jeg synes vi trenger den, sier Eikeland til Fædrelandsvennen. Han kunne onsdag formiddag ikke si hvor mange penger som hadde kommet inn. Da hadde gruppen 45 medlemmer.

— Vi trenger en slik grasrotbevegelse som går ut over mainstreamkulturen slik vi ser den på Kilden. Dette er et hjertesukk fra en far, lærer og kristen, sier Harald Eikeland.

Kommunalt kutt

— Dette er et fantastisk initiativ, sier festivalsjef Svein Inge Olsen. Sist Fædrelandsvennen skrev om Protestfestivalens pengevansker var 30. januar. Det har ikke kommet noen løsning på de økonomiske vanskene siden da, og situasjonen er den samme: Festivalen må betale 200.000 kroner i lån på et underskudd fra 2010, samtidig som den må reise penger til årets festival. Dette skjer samtidig som kommunen har kuttet sin støtte til festivalen. Foran festivalen i 2011 halverte Kristiansand kommune støtten fra 400.000 kroner i året ned til 200.000. Og i budsjettbehandlingen i fjor ble denne summen redusert med ytterligere 35.000 kroner.

Festivalen legger opp til et budsjett på en million kroner, hvorav 200.000 skal gå til gjeld. Bortsett fra 2010 har den gått i balanse alle de 12 årene den har vært arrangert.

— Vi har inne mange søknader som vi venter på svar på, men samtidig har festivalen løpende utgifter. Derfor er dette komplisert, sier Olsen. Han er bekymret for utfallet av styremøtet som det er innkalt til like over påske.

— Det kan være snakk om å korte ned festivalen for å spare, men vi har samtidig utgifter som vi ikke blir kvitt på den måten. Derfor taper vi på å kutte ned, sier Olsen.

Sikker på festival

Styrets nestleder Arne Johannes Aarflot sier dette:

— Det var jeg som innkalte til styremøtet. Det er lenge siden sist, og jeg ønsker at vi blir orientert om situasjonen. Jeg er rimelig sikker på at det blir en ny Protestfestival, men vi må forholde oss til den økonomiske situasjonen, sier Aarflot.

Erik Honoré i Punktfestivalen er en av dem som har meldt seg inn i facebookgruppa til støtte for Protestfestivalen:

— Vi trenger mangfoldet i byen ut over de par megatonnene med musicaler som skjer på Kilden. Selv om jeg av og til har vært skeptisk til ting Protestfestivalen gjør, har jeg også besøkt noen av arrangementene deres og blitt engasjert. Jeg ønsker at det skal skje så mye som mulig over et vidt spekter, og det bidrar Protestfestivalen absolutt til. Det er et originalt konsept, og det ville være veldig synd om 200.000 kroner skulle være summen som velter dem, sier Honoré.