— Ryktet sprer seg. Musikere har alt begynt å ringe til oss for å få spille på Uiazz, sier Tore Bråthen.

Lederen av institutt for rytmisk musikk på UiA har lenge vært oppgitt over at Kristiansand ikke har en aktiv jazzklubb. De siste to-tre årene har store og små jazzturneer dratt forbi Kristiansand, samtidig som jazzklubbene langs kyststripa i Flekkefjord, Farsund, Mandal, Risør, Arendal, Lyngør og Skien har fått besøk. I Kristiansand har jazzklubben nemlig eksistert mer i teorien enn i praksis.

— Det er et stort og aktivt jazzmiljø i Kristiansand, og nå må vi få samlet jazzentusiastene. Til nyttår starter vi jazzklubben Uiazz, og vi tar sikte på å ha den første konserten allerede i januar. Selv om det er UiA som står for initiativet, er det helt avgjørende at vi involverer flest mulig fra resten av miljøet, sier Bråthen. Han peker på at det finnes i alle fall tre storband i nærmiljøet, en rekke kor som av og til synger jazz, i tillegg til en del korps som også gjerne er innom sjangeren.

Sørnorsk Jazzsenter

— Og ikke minst finnes det mange utøvere her på UiA, sier Bråthen.

Jørn Størkson t.v. fra Sørnorsk Jazzsenter støtter jazzklubbplanene til Tore Bråthen helhjertet. Foto: Kjartan Bjelland

Tanken er å konstituere et styre hvor flest mulig interessegrupper er representert og å sette i gang regelmessige arrangementer og konserter. Som støttespiller har han med seg blant andre Jørn Størkson som leder Sørnorsk Jazzsenter fra sitt kontor i Arendal.— Det er svært ønskelig for oss at det er en aktiv jazzklubb også i Kristiansand, og dette er et initiativ vi vil støtte opp om på alle måter, sier Størkson.

Han peker på hvor viktig det er at tilstrekkelig mange tar del i driften av jazzklubben:

— Det er en fordel med en sammensetning av folk med forskjellig erfaring og kompetanse. Da kan oppgaver som booking, regnskap og PR fordeles og håndteres på en god måte. Er man nok folk å fordele oppgavene på, går det mye lettere, sier Størkson.

Eksemplet Arendal

Han har også lang erfaring fra sin tid som styremedlem i Arendal Jazzklubb. Denne klubben har i mange år arrangert mellom 16 og 20 konserter i året. Tore Bråthen trekker Arendals jazzmiljø fram som et forbilde for hvordan det også kan gjøres i Kristiansand.

— Vi vil også prøve å trekke driften av klubben inn i undervisningen her på UiA. Vi har jo musikkformidling som fag, og jeg tror studentene kan ha godt av å se hvordan dette gjøres i "realtime". En annen bonus her er at vi kan invitere artister som kommer til å gjesteforelese, sier han.

Live-innspilling

Planen er å arrangere konsertene på ulike scener.

— Vi må naturligvis ha konserter i byen, kanskje på scener som Pir6 og Kick hvis det er noe stort. Her på UiA kan vi ha konserter som kan spilles inn direkte, eller de kan streames live, sier Bråthen.

Han er opptatt av å invitere flest mulig til samarbeid:

— Det er bare å sende meg en e-post hvis du har noen ideer, så kommer jeg garantert til å se på det. Lokalmiljøet må være med, for UiA kan ikke gjøre dette alene, oppfordrer han.