— Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier Baard Kolstad. UiA-studenten vant 20. januar det som av mange regnes som verdensmesterskapet i trommer, da han stakk av med førsteprisen i Rolands V-drums Championship i Anaheim California. Den ble avviklet under NAMM-messen, som er verdens største i sitt slag. Dit hadde Kolstad kommet etter en rekke utslagningsrunder, og i finalen representerte han Norden i konkurranse med 15 andre finalister. Juryens avgjørelse om å gi seieren til Kolstad var enstemmig.

- Et rocka universitet

Dette syntes UiA-ledelsen var så bra at de mandag gjorde stas på Kolstad med en seremoni i kantina. Der ble også Bernt Andre Moen hedret for sin spellemannpris som han vant sammen med bandet Shining i kategorien "beste innovasjon".

— Vi er veldig stolte av dere. Vi på UiA prøver å være et rocka universitet, og det er dere med på å bidra til, sa rektor Torunn Lauvdal under seremonien som ble innvarslet med trompeter og fanfarer. Etter dette ble en smaksprøve på Kolstads finalebidrag vist på storskjerm foran flere hundre medstudenter.

Eksklusiv gave

Trommelærer og professor Bruce Rasmussen var tydelig stolt av eleven sin, og det viste han ved å overrekke en meget eksklusiv gave.

— Dette er en skarptromme bygget av Norges beste trommebygger, nemlig Jan Gunnar Ormestad i Søgne, og den er bygget av morelltre fra hans egen tomt, sier Rasmussen.

Baard Kolstad fra Asker går nå andre året på en treåring bachelor-utdanning ved musikkutdanningen på UiA, og han har også tidligere gjort seg bemerket på riksplan. I 2009 nådde han finalen i TV-konkurransen "Norske talenter", men nå er han altså verdensmester i V-drums.

— Hvordan har du blitt så god?

— Det har kostet en del, blant annet at jeg ikke har blitt like god på en del andre ting. Jeg er en hyper og energisk type, og jeg er samtidig veldig selvkritisk. Jeg prøver å ta til meg alle råd og tips i timene til Bruce, sier Kolstad.

På turné

Han er allerede i gang med en karriere som profesjonell trommeslager, og i vinter skal han på turné med Ice Vortex (vokalist i Dimmu Borgir) til Finland.

— Jeg er også med når Borknagar spiller som headliner på Infernofestivalen i Oslo, sier Kolstad. Deretter blir det europaturne med black metal-bandet hvor også kristiansanderen Lars Are Nedland er med.

— Men denne tromma jeg har fått i dag er veldig fin til gospel, sier Kolstad.

VERDENSMESTER: Baard Kolstad (t.v.) vant VM i trommer. Rektor Torunn Lauvdal og professor Bruce Rasmussen gratulerer. Foto: Torgeir Eikeland