Vennegjeng: Fra venstre: Tommy Tolfsen, Ludvig Undheim, Anders Helle, Erlend Gjerde, og Arnstein Skeie. Foto: Kristin Ellefsen
Visesang: Jan Eggum spilte sine klassiske viser på Eikerapen. Foto: Kristin Ellefsen

ÅSERAL: Det er fem fastboende på Eikerapen. Og i sannhetens navn: En katt. Og noen sauer som streifer innom med jevne mellomrom. Vi er et godt stykke unna verdens navle, men for countryfansen på Sørlandet er det stedet å være denne ene helgen i året. Tusenvis av mennesker trekker til den lille bygda under Eikerapen Roots Festival. Fredag var anslagsvis to tusen innenfor portene i løpet av kvelden.

— Ordentlig country

I år er vennegjengen Tommy Tolfsen, Ludvig Undheim, Anders Helle, Erlend Gjerde, og Arnstein Skeie blant de som har tatt turen, fra henholdsvis Hånes, Vennesla, Søgne og Høvåg. Fredag hadde de plassert seg under et partytelt, sammen med noen hundre hissige knott, mens de ventet på at Hellbillies skulle gå på scenen.

— De er absolutt blant favorittbandene, sier Undheim, og forklarer hvorfor Eikerapen er en festival som skiller seg ut i mengden.

— Her får man høre ordentlig countrymusikk. Det er ikke så mange steder man får oppleve det, sier han.

— Og så er det rett og slett veldig koselig her, supplerer Tolfsen.

— Og hva ser dere mest fram til i år?

— Gunslingers! Roper alle. I kor.

Og:

— Oææææ! Roper alle. I kor.

Og vi kan konkludere med at humøret er stigende i teltet.

Sosialt

Anders Helle er den eneste i gjengen som ikke var på Eikerapen i fjor. Han mener det mest essensielle på festival er er det sosiale.

— Det viktige er at det er hyggelige folk her. Det er det som betyr mest. I teorien kan jeg gjerne være på festival uten å få med meg en eneste konsert, hvis jeg treffer hyggelige folk, sier Helle.

De fem kompisene nyter kvelden litt ekstra, for lørdag må de holde seg seriøse. Da skal de nemlig være vakter på festivalområdet.

— Det er drømmejobben å være konsertvakt. Da får man nesten en vanlig konsertopplevelse, sier Skeie, som slår fast at gutta er stolte over å kunne hjelpe til på rootsfestivalen.

— Men vi jobber bare til åtte. Etterpå er det bånn gass, sier Undheim.

— Jaha. Og hva betyr det?

— Det betyr at vi skal ha det fint, og være sunne og friske ungdommer, sier Skeie.

Eggum spilte

Fredag var det Jan Eggum og Hellbillies som var de største navnene på plakaten. Eggum spilte sine nye og gamle viser for anslagsvis fem hundre mennesker. Det var blitt adskillig flere folk på sletta da Hellbillies gikk på scenen noen timer senere. Tidligere på kvelden spilte The Lucky Bullets rockabilly i Teltet for et livlig og dansende publikum. Stein Roger Sordal sto for Kristiansands bidrag med en konsert i Ellings hage, som også fikk besøk av egersunderen Pål Rake.

Lørdag fortsetter Eikerapen Roots med blant andre Jonas Alaska, Vestlandsfanden og Gunslingers.