KRISTIANSAND : I tillegg til klassikeren "Ni liv" viser Cinemateket i Kristiansand tre forholdsvis ukjente motstandsdramaer denne måneden.De fire okkupasjonsfilmene, som er laget på 50— og 60- tallet og handler om andre verdenskrig i Norge, er regissert av Arne Skouen. De fleste har hørt om "Ni liv", som vises på Cinemateket i kveld, men "Nødlanding", "Omringet" og "Kalde spor" er mer ukjente.

Låner filmene

De tre sistnevnte er eksempler på norske filmer som publikum ikke får sett, fordi de ikke finnes på dvd og ikke vises på kino eller tv. Men Cinemateket får låne filmene fra filmarkivet i Nasjonalbiblioteket for å vise dem frem.

— Cinematekene har et formidlingsansvar overfor den norske kulturarven. Men vi viser ikke bare filmene fordi de er gamle, de er gode også, sier daglig leder ved Cinemateket i Kristiansand, Irene Torp Halvorsen.

Fjernet selv flere tær

ni liv.jpg

I kveld står "Ni liv" på programmet; historien om Jan Baalsrud som flykter over fjellet i Troms til Sverige etter en mislykket sabotasjeaksjon. På grunn av forfrysninger måtte han selv amputere flere tær. Historiker Thomas Hagen ved Stiftelsen Arkivet skal holde en innledning, og vil fortelle litt om resepsjonshistorie og om hvilket bilde "Ni liv" gir av okkupasjonstiden."Nødlanding" startet okkupasjonsserien forrige onsdag, mens "Omringet" og "Kalde spor" fullfører programmet. Hagen vil også delta under visningen av "Kalde spor".

Basert på faktiske hendelser

— Disse filmene har nok en annen målgruppe enn den vi pleier å ha. Det kan være folk som så filmene på kino på 50- og 60- tallet, eller at de er mer opptatt av krigshistorien enn av selve filmene, sier Torp Halvorsen.

Alle filmene er basert på faktiske hendelser fra krigen og handler om helter fra alle lag av samfunnet. Motstandsmenn står ikke overraskende i sentrum for handlingen i dramaene, men ofte er det folket som er den egentlige filmhelten.

— Det er kanskje nettopp derfor filmene er så gode: Vi møter mennesker, ikke bare stiliserte helteskikkelser, i møte med dilemmaer og konflikter det er vanskelig for oss i dag å forestille seg, sier Irene Torp Halvorsen, daglig leder av Cinemateket.