KRISTIANSAND: — Responsen har vært formidabel. Jeg tror det er fordi dette passer rett inn i undervisningsopplegget til skolene, sier Rolf Michal Danielsen, styreleder i Forum for religion og livssyn, Kristiansand. Kulturstyret behandler onsdag en søknad fra forumet om støtte på 20.000 kroner for å arrangere seminaret "Sammen mot religiøs ekstremisme".

Dette foregår 16. og 17. september på Hotel Norge og Fønix Kino. Fra lokalt hold er både Samfundet, den Katolske Kirke, Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, Den Norske Kirke og Muslimsk Union Agder representert i panelet som møtes på Hotel Norge den 16. september.

ORDSTYRER: Førstelektor Levi Eidhamar vil ha fokus på evnen til å se verden gjennom andres øyne.

Islamsk Råd deltar

— Til de to seminarene den 17. er videregående skoler invitert, og senest tirsdag ble ytterligere 90 elever etteranmeldt. Det betyr at vi er oppe i 1000 stykker nå, sier Danielsen. Seminaret på Hotel Norge 16. september er åpent for alle, og her er det ingen påmelding.

Åpningsinnleggene begge dager vil være ved Mehtab Afsar fra Islamsk Råd Norge, Olav Dag Hauge som er tidligere domprost i Oslo og Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

— Mens vi har lokale trossamfunn i panelet den første dagen, vil vi på skoledebattene ha diskusjonspaneler sammensatt av elever fra skolene. Ordstyrer skal begge dagene være Levi Eidhamar, sier Rolf Michal Danielsen.

Sett fra den annens øyne

Førstelektor Eidhamar arbeider ved UiA med en doktoravhandling om unge, norske muslimers syn på sentrale etiske spørsmål. Han sier dette:

— Det vi vil legge vekt på er å stimulere evnen til kognitiv empati, altså evnen til å se hvordan verden ser ut fra en annens øyne. Det er god medisin mot ekstremisme å kunne forstå hverandres synsperspektiv selv om man ikke er enige, sier Eidhamar.

Han mener Norge kanskje i større grad enn andre land er vaksinert mot islamsk ekstremisme, blant annet takket være Islamsk Råd.

ÅPNINGSINNLEGG: Ett av åpningsinnleggene kommer fra Mehtab Afsar, leder for Islamsk Råd. Foto: Bendiksby, Terje

— De har en oppriktig bekymring rundt dette spørsmålet, og det har de jobbet seriøst med helt siden de ble opprettet for 20 år siden, sier Eidhamar.

Doblet søknadsbeløp

Arrangementet har et budsjett på 63.000 kroner, og opprinnelig var søknaden til Kristiansand kommune på 10.000 kroner av dette. Men etter at Vest-Agder Fylkeskommune sa nei til søknaden om støtte derfra, ble søknadsbeløpet til kommunen doblet til 20.000. Disse pengene har kulturdirektøren i sin innstilling foreslått å bevilge.

— Jeg er spent på å lese fylkeskommunens begrunnelse for å avslå støtte til dette, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H). Hun kommer til å gå inn for å bevilge pengene, og kan ikke se for seg ta forslaget blir nedstemt.

— Dette ser ut til å være et godt tiltak om et tema som er veldig aktuelt, og som det er nyttig å sette fokus på, sier Haukom.