Svein Inge Olsen, festivalsjef Protestfestivalen

SENTRUM: Svein Inge Olsen stemmer borgerlig, men ikke blått. Foto: Tore-André Baardsen

— Du driver en festival som har fått støtte av de borgerlige, så da stemmer du kanskje på dem også?- Jeg har ikke lyst til å si hva jeg stemmer, men det gir seg vel selv at det blir borgerlig så lenge de støtter festivalen.

— Men det var bystyret som bevilget penger, og dette er et stortingsvalg. Gjør det en forskjell?

— Nei, for da vi fikk gjennom statsstøtten for noen år siden var det de borgerlige som hjalp oss med det også. Det skjedde da den såkalte frivillighetspakken ble vedtatt.

— Hadde du stemt annerledes om det ikke var for pengene festivalen får?

— Vanskelig å si. Senterpartiet var i mange år mitt parti, og de har jo ikke alltid vært ikke-borgerlige for å si det sånn. Jeg vil si at jeg er i sentrum, jeg vil ikke bli fremstilt som høyrevridd heller.

— Da tenker jeg du stemmer KrF.

— Jaaa, men det kan også være Venstre.

Anne Marie Almedal, musiker

— Vi leter etter kulturfolk som stemmer blått. Gjør du det?- Ja. Jeg gjør det, og jeg har gjort det før også. Jeg har tro på Erna Solberg som partileder. Hun er en sterk, intelligent kvinne som står for en politikk jeg kan tro på.

— Det gjelder vel kulturpolitikken også?

— Jeg jobber innenfor kulturnæringen som selvstendig næringsdrivende, og Høyre er et parti som legger til rette for og oppfordrer til selvstendig virksomhet. Jeg tror Høyre kan styrke kulturen på visse områder, og det går an å tenke annerledes for å få dette til. Jeg tenker på større mulighet for sunn konkurranse, at næringslivet kan nærme seg kulturen og at dette blir mer stuerent enn det er nå.

Bernt Bisseth, eier Galleri Bi-Z

BLÅ: Bernt Bisseth er krystallklart blå foran valget. Foto: Tore André Baardsen

— Hehehe. Tror du jeg stemmer borgerlig? Hvorfor det?- Du driver jo en større business, så da tenkte jeg kanskje det.

— Jo, det stemmer nok. Jeg driver et privat galleri uten støtte fra hverken stat eller kommune, og det er jeg litt stolt av. Det kan godt hende en del av kunstnerne som stiller ut hos oss ikke er enige med meg i dette, men jeg må tenke på det som er best for butikken og de ansatte. Det er dessuten altfor mye byråkrati i dette landet, og jeg tror ikke det blir noe mindre hvis regjeringen vi har nå fortsetter.

— Men det kulturpolitiske?

— Jeg tror at for mange kunstnere er offentlig støtte mer en sovepute enn en gulrot. Det nytter ikke at alt skal være statsstøttet. Det er noe som heter at du må yte før du kan kreve. Jeg er heller ikke redd for at kulturen går noe dårligere med en borgerlig regjering. Kulturdepartementet vil bestå, men det blir litt annerledes lagt opp. Er du en dyktig kunstner vil du uansett klare å leve av det.

Liv Håland, festivalsjef Dark Season

BLÅ: Liv Håland heiser et rent, blått flagg før valget. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg vil gjerne ha borgerlig regjering og stemmer Høyre. Det er på tide med et skifte, og jeg vil gjerne ha vekk denne eiendomsskatten. Det er skatter og avgifter overalt, og de vil robbe deg for alt du har. Ikke engang det du selv eier kan du bruke til det du vil.- Så det er ikke på grunn av kulturpolitikken du vil ha borgerlig regjering?

— Nei, vi prøver å kjøre vårt løp uansett. Om det blir mer eller mindre støtte med regjeringsskifte har jeg ikke satt meg så godt inn i.

Cornelius Jakhelln, forfatter og musiker

TAKTISK: Cornelius Jakhelln går for Venstre selv om han er Ap-medlem. Foto: Kjartan Bjelland

— Du kler deg i uniformer, og du har skrevet "Raseri. En hvitings forsøk på en selvbiosofi". Det er lett å tenke at du befinner deg på høyresiden?- Ja, mange tror det. Men jeg kommer fra venstresiden, og kan vel sies å være en del av den konservative delen av Ap hvor jeg også er medlem. Men i år vil jeg stemme Venstre.

— Er det ikke underlig å stemme på et annet parti enn det man er medlem av?

— Jeg tror Ap har godt av en tenkepause i opposisjon hvor de kan regruppere. Jeg synes de virker slitne nå. Politiske valg handler om å skjøtte det man ser på som egne interesser, og det man tror er best for landet. Slik jeg ser det er Venstre nært Ap, og det har aldri vært forbudt å stemme taktisk.

— Og kulturpolitikken?

— Venstre har en hyggelig kulturpolitikk som jeg tror ligger nært opp til Ap.

Torolf Kroglund, festivalsjef Ibsen-Hamsundagene

RØDGRØNN: Torolf Kroglund velger ikke blått. Foto: Torgeir Eikeland

— Hei. Vi leter etter kulturmennesker som stemmer borgerlig. Du er mistenkt.- Jeg faller nok ned på ikke-borgerlig side, og det er et lett valg i forhold til (sic) kultur. De eneste som i praksis har bevist at de har en kulturpolitikk er Ap. Selv om noen er misfornøyde og mener at de vil legge føringer for kulturen, vil de i alle fall noe med den. Og penger bevilger de jo. Kultur-Norge greier seg ikke uten statsstøtte, og det kan fint sammenlignes med for eksempel landbruket. I likhet med bonden har en forfatter mesteparten av arbeidet, men han sitter bare igjen med 13 prosent av salgssummen for hver bok.

— Definerer du Venstre som "ikke-borgerlig"?

— Nei, jeg synes det er trist at de legger seg så nært Frp og Høyre. Det kler dem ikke.

— Men de sier jo at de er den beste garantisten mot at det blir for sterk høyredreining i en ny regjering?

— Høhø. De har i alle fall store tanker om seg selv.

Kristian Mosvold, filmskaper

GRØNN MANN: Kristian Mosvold vil ikke stemme Venstre, men det kan fort bli MDG. Foto: Kjetil Samuelsen

— Venstre er partiet i mitt hjerte, men jeg er veldig skeptisk til et forbund mellom dem, Høyre og Frp. Det er derfor svært lite sannsynlig at jeg stemmer Venstre. Venstre blir litt som B-vitaminene i ølet. De er sunne i seg selv, men de blir likevel drept av alkoholen.- Så hva stemmer du på da?

— Det står mellom MDG (faktisk), Ap og SV. Det fine er at alle tre er representert ved hyggelige og kloke politikere lokalt som alle prøver å overbevise meg. Jeg har også hatt mye å gjøre med Høyre tidligere, men nå er jeg veldig skeptisk til kjøpmannsretningen Høyre tar.

Terje Formoe, Sabeltann-grunnlegger og eier

USIKKER: Terje Formoe vet ikke hvilket parti han skal orke å stemme på. Foto: Torstein Øen

— Jeg gidder egentlig ikke å tone flagg altså, men i år vet jeg sannelig ikke hvilket parti jeg orker å stemme på. Jeg føler meg ikke 100 prosent hjemme noe sted. Og mange av de borgerlige partiene gir jo helt blaffen i kulturpolitikk. Jeg har stemt begge veier tidligere, men i år vet jeg ikke. Og egentlig sitter jeg i et møte, så jeg klarer ikke formulere noen større politisk programerklæring akkurat nå.- Nei, men det holder dette. Takk skal du ha.

Fædrelandsvennen har også ringt for eksempel Kjell Nupen, Erik Faber og Bjøro Håland med samme spørsmål. De ønsket ikke å delta.