Norsk Dikter Festival er et samarbeid mellom Dyreparken i Kristiansand, "Astrid Lindgrens Verden" i Vimmerby i Sverige og Hans Christian Andersen Parade i Odense, Danmark. Festivalen hyller forfatterne Astrid Lindgren, H.C. Andersen og Thorbjørn Egner.

På festivalen viser skuespillerteamene frem historier fra universene til de tre nordiske forfatterne.

— Disse tre byene har mye felles i forhold til nordisk barnekultur, og vi ser at vi har mye å vinne på å få til et mer formelt samarbeid, sier leder for kommersiell avdeling i Dyreparken, Morten Skraastad.

Planer videre

I år hadde han med seg Harald Sødal fra KrF og Rune Rokseth fra kulturdirektørens stab i Kristiansand kommune til festivalen i Vimmerby.

— Der hadde vi et møte med ordføreren og kulturdirektøren. Nå har disse tre politiske miljøene sagt at de skal lage en sak som de skal fremme til de forskjellige bystyrene, slik at dette er noe som blir satt på agendaen fremover, sier han.

Målet er at festivalen skal gå av stabelen hvert år, og at byene skal rullere på å være vertskap.

— Men dersom vi skal få ordentlig blest om dette krever det at vi gjør det sammen med disse kommunene, mener han.

Festivalen jobber også opp mot universitetsmiljøene for å se på om de kan få til et bredere samarbeid og inkludere det i læringsmiljøene.

— De fleste barn kjenner til Emil fra Lønneberget og Hakkebakkeskogen. Noen har hørt om "Piken med svovelstikkene", men for mange barn er H.C. Andersen mindre kjent. Denne festivalen skal bidra til å få nordiske barn til å bli bedre kjent med historiene fra de tre forfatterne.

Folkefest

I fjor gikk festivalen av stabelen i Kristiansand i forbindelse med Thorbjørn Egner sitt 100 års jubileum.

— Da hadde vi en parade i sentrum med over 2500 skolebarn som gikk i tog. Vi hadde også en happening i Tresse hvor alle universene fra de tre forfatterne ble vist frem, forteller han.

I år ble festivalen arrangert i Vimmerby, i anledning Emil fra Lønneberget sin 50-års dag. De har ikke helt fastsatt kjøreplanen for de kommende år, men Skraastad har et ønske.

— Dyreparken fyller 50 år og Kardemommeby fyller 25 år i 2016, så da ønsker vi å ha festivalen her, sier han.

Festivalen skal også bidra til å inspirere skuespillerteamene i de ulike parkene.

— Skuespillerne jobber alle med store produksjoner, og de har mye å lære av å dele erfaringer og ideer med hverandre, mener Skraastad.

Han synes dette er en fin måte å ha Kick-Off på.

— Når de ansatte har kommet hjem fra festivalen, kommer de tilbake med ny giv, sier han.

Lærer av hverandre

I tillegg til dikterfestivalen samarbeider også parkene på andre måter, og i dag har Dyreparken besøk av representanter fra Vimmerby som ønsker å få inspirasjon til sitt eget arbeid.

— Vi jobber begge med å forvalte et forfatterskap, og vi har mye å lære av hvordan Dyreparken forvalter sine universer, sier administrerende direktør i "Astrid Lindgrens Verden", Mikael Ahlerup.

I dag har han sammen med teater- og underholdningssjef Mia Telin overnattet i Abra Havn og spist frokost med Sabeltanns menn.

— Jeg er imponert over hvordan de klarer å koble overnattingsstedene til historiene, både i Abra Havn og i Kardemomme by. Det er noe vi også kunne tenkt oss å få til, sier han.

De har tett program i dag, og i kveld skal de på se Kaptein Sabeltannshowet "Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels skatt".

Alt fra organisering til hvordan skuespillerne jobber tett opp mot publikum er noe de tar med seg hjem og ser på hvordan de kan benytte i sitt eget arbeid.