KRISTIANSAND: — Det er alltid noen som vil bli sittende igjen med bonger. Så det er selvfølgelig et tall der til slutt som går i vår favør, sier informasjonsansvarlig i Odderøya Live, Vidar Mortensen.

Flere festivaler i Norge, deriblant Odderøya Live, bruker såkalte bongesystem for at salget av alkohol skal bli mer effektivt og oversiktlig. Hovefestivalen bruker Cashless-systemet, der man fyller penger på et kort som man selv må sørge for å få refundert når festivalen er over. Nå innrømmer flere av festivalene at dette gir et ekstra økonomisk tilskudd, fordi folk av ulike grunner ikke refunderer bonger.

Fædrelandsvennen har blant annet tidligere skrevet om Alexander Straum Sotnedal og Andreas Pettersen, to publikummere på Odderøya Live, som satt igjen med 32 ubrukte drikkebonger etter festivalen. Til en verdi av 2560 kroner.

— Jeg vil ikke oppgi noen tall. Men dette er uansett ikke noe vi opererer med som en vesentlig inntekt, sier Mortensen om alle de urefunderte bongene.

En betydelig sum penger

Hovefestivalen har, i sitt tilfelle et såkalt Cashless-system. Dette går ut på at man må kjøpe et kort for 50 kroner og fylle det med penger for å kunne få kjøpt mat og drikke på festivalen. Festivaldeltakerne har mulighet til å få refundert penger i inneværende år og i løpet av de fire påfølgende årene. Christian Bryde er daglig leder i Espos Norge, leverandøren bak betalingssystemet. Han har tidligere sagt til Adresseavisen at han ikke vil oppgi hvor mye penger som blir igjen på kortene, men innrømmer at det er en betydelig sum penger det er snakk om.

— 93 prosent avpengene som settes inn på Cashless-kort brukes opp eller blir refundert, forteller han nå til Fædrelandsvennen.

Hvor store summer de siste sju prosentene tilsvarer har han ikke noe svar på.

ØLHALLEN: I ølhallen under Odderøya Live ble det solgt mengder med alkohol. Foto: Mats Johannesen

Daglig leder i Hovefestivalen, Benedikte Stornæs Nilsen, vet ikke hvor mye penger som blir igjen, og mener at disse pengene ikke kommer festivalen tilgode.

— De fleste refunderer pengene sine, slår hun fast.

— Hvordan vet dere det, når folk har fem år på seg å refundere pengene?

— Vi vet det selvfølgelig ikke sikkert, men de aller fleste refunderer pengene sine ganske fort når de kommer hjem.

Innrømmer differanse

Jesper Elimar Krumm i Palmesus, som i år brukte bongesystemet på hovedområdet for første gang, er enig i at det alltid vil være noen som går hjem med ubrukte bonger i lommene.

— Det er klart, bongen er et verdipapir. Men for vår del er ikke valg av bongesystemet økonomisk motivert. Det er for å gjøre det enklere.

— Men det er en forskjell på antall kjøpte og antall brukte bonger?

— Det finnes en differanse der, men den er ikke så stor, sier Krumm, som heller ikke kan vise til noen tall på nåværende tidspunkt.