KRISTIANSAND: — Det er naturlig at vi går i en litt annen retning nå, sier den nye sjefdirigenten for Kristiansand symfoniorkester, Giordano Bellincampi.

Han er på plass i Kilden for å gi en liten forsmak på hva som kommer i august når han tar over jobben etter Rolf Gupta. Og Bellincampi understreker at han har stor sans for Gupta, og det han har gjort for KSO.

— Rolf er en stor kunstner som har sin måte å tolke på. Det har jeg stor respekt for. Men jeg har andre ideer, og det er forskjeller i stilen vår. Jeg har sett og hørt ham dirigere og blitt dypt imponert, men også tenkt at jeg ville gjort det annerledes. Samtidig er jeg sikker på at det arbeidet Rolf har gjort her fortsatt vil kunne høres i orkesteret.

Gleden ved musikk

bellincampi-3.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Lørdag skal Kilden-publikummet få møte den nye sjefdirigenten. Da står Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven og Antonín Dvořák på programmet for KSO. Det blir en liten forsmak på hva italieneren står for.— For meg er det tyske, romantiske repertoaret sentralt i dette orkesteret. Men det skal spilles mye norsk, mye samtidsmusikk, eldre musikk og populærmusikk. Dette orkesteret skal være for alle, sier Bellincampi.

Han sier en dirigents oppgave er å formidle gleden ved musikk. Men det er også mye psykologi i jobben.

— Det handler om å motivere, utfordre og oppmuntre. Musikerne skal gå fra prøvene med en positiv følelse og tenke: "I dag har jeg spilt godt, men jeg vet at jeg kan gjøre det enda bedre i morgen", sier han.

Konfliktsky

At det har vært litt murring i korridorene i Kilden i byggets første femten måneder, har Bellincampi også fått med seg.

— Jeg har hørt at det har vært noen vanskeligheter, som er vanlig når så mange penger og følelser blir investert i noe nytt. Det tar tid å finne en felles identitet, lære hvor man har hverandre og hvordan man skal håndtere ting, sier dirigenten.

— Hva er din måte å håndtere konflikter på, dersom de skulle oppstå?

— En konflikt består ofte av to sider som virkelig brenner for sitt ståsted, og det interesserer meg. En konflikt kan være sunn, hvis den blir løst. Og kommunikasjon er viktig. Man må se en konflikt i øynene og legge den på bordet. Man må finne en felles plattform hvor man kan gjøre et kompromiss. Hvis det ikke går, må konflikten avgjøres. Og hvis man får rett én gang, så må man være forberedt på at man ikke får rett neste gang, sier han.

God stemning

bellincampi-2.jpg Foto: Sondre Steen Holvik

Bellincampi er opprinnelig fra Roma. Han har imidlertid bodd i Danmark mesteparten av sitt liv. Der har han også utdannet seg som trombonist og dirigent. De siste årene har han vært kunstnerisk leder og administrativ driftssjef ved Den Jyske Opera i Århus. KSO har han dirigert ved to anledninger tidligere. Følgelig har han fått et visst inntrykk av musikerne han skal jobbe med fra august.— Stemningen er god og man har kommet langt med mange ting. Jeg er veldig imponert over det Rolf har gjort. Han har utviklet orkesteret veldig godt, og jeg håper å kunne fortsette den utviklingen.

— Hva er det som er attraktivt med denne jobben?

— Det er attraktivt å arbeide med dyktige og motiverte musikere. Jeg opplever ikke alltid at musikere har samme motivasjon som meg, men det gjør jeg her. Og jeg opplever en god kjemi mellom oss, sier Bellincampi.

Kilden henger høyt

Han har opptrådt på en rekke spektakulære konsertsteder over hele verden. Så hvor høyt rangerer han Kilden blant alle disse?

— Veldig høyt, må jeg si. Salen er helt riktig proporsjonert i forhold til byen, orkesteret og profilen vi skal ha, sier Bellincampi, som ser for seg mange år med KSO.

— Jeg har kontrakt i tre år, og alle steder jeg har vært tidligere har jeg forlenget kontraktene. Jeg vil si at åtte år ofte er en smertegrense. Da har man gjerne begynt å gjenta seg selv. Det er litt som i et parforhold egentlig. Men nå feirer jeg jo sølvbryllup i år, så man vet aldri...