SUKSESS: Det første året av Buen har vært svært dominert av lokale krefter som har trukket publikum. Her fra "Sommerrevyen" med Svein Lindland og Kathrine Nor Gundersen. Foto: Espen Sand
FULLT: Det er ikke få ganger det har sett slik ut i Storsalen siden oppstarten: Fullt. Her under nyttårskonserten til Mandal Byorkester. Foto: Jarle R. Martinsen
DIGITALT: For kinoansvarlig Alf Hernes er den tekniske hverdagen blitt en helt annen. Mens man før hadde fysiske ruller, kommer filmene nå via nett rett inn på datamaskinen. Foto: Jarle R. Martinsen
BIBLIOTEKET: Biblioteksjef Leon Bang-Hatlevik jobber i store flotte lokaler - tre ganger så store som de biblioteket hadde i Andorsengården. Besøkstallet har gått bratt oppover. Foto: Jarle R. Martinsen
LEKKERT: Når man kommer inn i foajeen i Buen møter dette åpne rommet seg for publikum. Nær 130.000 gjester kom inn av dørene her i fjor. Foto: Jarle R. Martinsen
TILBUD: Biblioteket skal i år først og fremst få bedre datatilbud for publikum. Men bøkene er fortsatt grunnstammen slik det er i alle bibliotek. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: Et år etter at kulturhuset i Mandal ble tatt i bruk viser tallene for 2012 at kinoen hadde 5000 flere besøkende enn året før — noe som er rekord i byen.

Biblioteket er blitt tre ganger større i omfang. 48.500 besøkende kom gjennom året. Det er en økning på 60 prosent fra 2011. I tillegg økte låneraten med 27 prosent.

Totalt var det 129.729 besøkende som besøkte Buen i fjor. Et formidabelt tall, synes Solgaard.

Trivelige lokaler

Vi sitter sammen med ham, kinoansvarlig Alf Hernes og biblioteksjef Leon Bang-Hetlevik i et møterom i andre etasje i Buen. Det er lyse, trivelige lokaler. Like bortfor er gallerilokalene der maleriene til Alfred Vaagsvold tas ned for å gjøre plass til en ny utstilling.

6554 personer tok turen i fjor for å se på utstillingene.

– Det er nok rekord også det i Mandal gjennom alle tider, tror Solgaard.

SUKSESS: Det første året av Buen har vært svært dominert av lokale krefter som har trukket publikum. Her fra "Sommerrevyen" med Svein Lindland og Kathrine Nor Gundersen. Foto: Espen Sand

På utsiden av Buen jobbes det iherdig med den nye bybroa. Det er rekkverket som har fokus i disse dager, men etter hvert skal motoren midt på broa på plass. Den skal løfte klaffen opp og ned. Broa åpnes trolig i mars.– Det blir som en navlestrenge til sentrum. Det vil gjøre det mye lettere for folk å besøke oss og øke tilstrømningen, sier Hernes.

Viktige inntekter

Han var med og drev kinoen i Mandal som privat foretak da den holdt til på andre siden av elva. Det var slett ingen selvfølge at de ansatte skulle få jobb i den nye kinoen, men slik ble det til slutt.

– For meg var det veldig viktig at kinoen ble i kommunale hender. Det har vist seg å være klokt, inntektene er veldig viktige for driften av Buen, sier Solgaard.

Han har kun et budsjett på 14,5 millioner kroner totalt, penger som også skal drifte Mandalshallen inkludert svømmehallen.

– Da er billettinntektene viktige, sier Solgaard.

Lokale kulturkrefter

Og inntekter har det ikke manglet på, særlig takket være lokale kulturkrefter i Mandal. En rekke store forestillinger har dratt fulle hus siden åpning. Oppsetningen av "Grease", Sommerrevyen, russerevyen og juleforestillingen til Studio E er eksempler på det. Alle disse showene ble satt opp flere ganger.

Dessuten har Riksteateret igjen begynt å komme til Mandal — 13 år etter siste forestilling. De trange kinolokalene lot seg ikke bruke.

– Nå har vi fått veldig gode tilbakemeldinger, sier Solgaard.

DIGITALT: For kinoansvarlig Alf Hernes er den tekniske hverdagen blitt en helt annen. Mens man før hadde fysiske ruller, kommer filmene nå via nett rett inn på datamaskinen. Foto: Jarle R. Martinsen

En rekke jazz— og blueskonserter har det vært i intimlokalene til Klubbscenen i tillegg til klassiske konserter i Elvesalen. På toppen kommer ulike konferanser og folkemøter som har til sammen har trukket tusenvis av personer.– Tilbakemeldingene fra ulike arrangører har vært veldig positive. De opplever de ansatte som hjelpsomme og imøtekommende, det er viktig. Vi opplever også at Buen er et ønsket spillested for eksterne konsertarrangører fordi vi har en svært bra teknisk pakke, vi trenger knapt drive oppsøkende virksomhet, sier Solgaard.

Men det har vært en bratt lærlingskurve. Aldri har noen startet drift av et kulturhus i Mandal. – En dag kom vi på jobb og det var 11 plussgrader inne. Klimaanlegget er bare en av mange ting å lære seg, medgir Solgaard.

For ikke å snakke om de kompliserte oppsetningene de har kjørt i gang omtrent like etter at plasten har vært tatt av lyd- og lysutstyret.

– Vi har som regel landet på beina, men mye armer og bein har det vært. Da har det vært avgjørende med en positiv innstilling hos de ansatte, sier Solgaard.

Teknisk innkjørt

Nå er Buen langt på vei teknisk innkjørt. Bygget har fått et godt ry, og alt later til at det blir et all time high år. Riksteateret skal ha sju forestillinger, som blant annet "Abrahams barn" i februar som alt er utsolgt. Solgaard er spesielt stolt av at de også har lagt premieren til stykket "Bedrag" til Buen i februar.

Oppsetningen basert på "Fame" kommer garantert til å bli en suksess. Russerevy og Sommerrevy blir det og. Artister som Hanne Boel, Plumbo, Anne Grete Paus, Øystein Sunde og Johnny Winter har meldt sin ankomst.

BIBLIOTEKET: Biblioteksjef Leon Bang-Hatlevik jobber i store flotte lokaler - tre ganger så store som de biblioteket hadde i Andorsengården. Besøkstallet har gått bratt oppover. Foto: Jarle R. Martinsen

Kinoen håper på fortsatt oppgang, og satser videre blant annet på seniorkinoen som har slått godt an. Et annet stunt kan kanskje bli gjentatt: Før jul overførte kinoen sammen med flere andre balletten "Nøtteknekkeren" direkte fra operahuset i Oslo. 150 personer kom. – Slett ikke verst, synes Hernes.Biblioteket satser særlig på å få bedre datatjenester for publikum, både for de som bruker maskinene i Buen og ikke minst egen internettside.

Regionen

– Til slutt ønsker jeg at hele regionen vil ta Buen mer i bruk i 2013. I dag preges produksjonene av kulturarrangører fra Mandal samt artister utenfor regionen. Vi er veldig åpne for regionens øvrige kor, orkestre og andre som vil ha forestillinger her, sier Alfred Solgaard.