Niko Bellic bestemmer seg for å prøve lykken i USA og ankommer med båt etter å ha blitt lovet gull og grønne skoger av fetteren Roman i Liberty City. Det viser seg imidlertid ganske fort at fetteren nok har vært litt i overkant raus i karakteristikken av sin egen livsstil i Den nye verden. Herskapshuset er en utpønka liten leilighet, og livet er i det hele tatt minst like tøft som det Niko var vant til hjemmefra.

Det går ikke lenge før vi skjønner at disse gutta ikke akkurat jobbet som bønder under krigene på Balkan, og snart havner Niko på lovens skyggeside for å få endene til å møtes. Han begynner med å kaste murstein gjennom vinduer for å sette seg i respekt, men det eskalerer snart til mer brutal kriminalitet. GTA IV er i gang.

Har du spilt noen av spillene i serien før kommer du til å kjenne deg igjen umiddelbart. Rockstar har nok en gang laget en fantastisk historie som foregår i en by som kommer til å ta pusten fra deg. Mens grafikken i de tidligere spillene i serien egentlig ikke har vært så mye å rope hurra for, har man denne gangen laget omgivelser som er så levende og naturtro at du av og til rett og slett må stoppe opp bare for å se på utsikten. Liberty City lever og ånder og har fått en unik look som ikke likner på noe annet. Fargene forandrer seg kontinuerlig i forhold til tiden på dagen, og alle steder ser litt forskjellige ut når du kommer dit neste gang.

Full frihet

Som før er Grand Theft Auto et spill der du kan gjøre nesten hva du vil, når du vil og hvor du vil. Du kan dra på date, og ”try your luck” når du kjører dama hjem, du kan cruise rundt, du kan ta på deg oppdrag, spille bowling, kjøpe klær og det meste annet du kunne kommet til å bedrive tiden med i det virkelige liv. Og ja, du kan plaffe ned uskyldige på gaten, men det er det bare idioter som gjør.

Spillet har flere forbedringer, det mest tydelige er det nye automatiske siktesystemet som gjør det lettere å nøytralisere rivaliserende banditter. Du kan også søke dekning bak alt som er mellom deg og dem du skyter mot, for å unngå å ende opp på sykehuset, noen dollar fattigere, som også denne gangen er resultatet dersom du skulle få for mange kuler i kroppen.

Du samhandler med verden ved hjelp av moderne hjelpemidler som mobiltelefon og GPS, og du har alltid noe å gjøre. Oppdragene er varierte, men hvis du går lei, går det fint an bare å ta seg en tur rundt og nyte den fantastisk detaljerte byen, bare kjøreturen er en bedre spillopplevelse enn de aller fleste andre spill. Bilene oppfører seg akkurat som amerikanske biler skal på film, og du føler nesten at du er på tur på ordentlig.

Rettferdig brutalitet

Grand Theft Auto er, som aldersgrensen indikerer, et brutalt spill. Men brutaliteten er på en måte forståelig, og Niko er egentlig ingen slem fyr, selv om virkemidlene han tar i bruk for å komme seg opp og frem i verden nok er litt i overkant direkte for de fleste av oss. Det føles på ingen måte godt når du må utføre regelrette henrettelser, men det er nå en gang dette som kjennetegner gode kulturprodukter, de fremkaller følelser. Å gjøre skitne oppdrag sammen med Niko får deg virkelig til å føle at du gjør noe galt, men også at det ikke er noen vei utenom, når situasjonen har blitt som den har blitt.

Niko bryr seg om andre og beskytter fetteren sin. Han har en slags moral, en moral av typen ”just don’t tell me you stole this from a hospital for sick kids.” Spillet er fullt av humor av den røffe sorten, og radiostasjonene du kan høre på i bilen er til tider helt hysteriske med ekstreme spissformuleringer. ”Outlaw poker? Next thing you know, they’ll outlaw sleeping with underage girls" og "Global warming is a hoax. Just like World War II” er et par eksempler.

Musikken er fantastisk, her får du masse kule låter innen et stort spenn av stilarter, til og med moteskaperen Karl Lagerfelt har fått en egen radiostasjon der han spiller kul dansemusikk og prater på gebrokken designer-engelsk.

Årets spill

Grand Theft Auto IV er alt jeg trodde det kom til å være og mye mer. Dette er en verden du bare må la deg oppsluke av, en verden med nerve, følelser, sorg, glede, skrekk, smerte, kjærlighet, hat og lidenskap. Dette er spillet som rett og slett har alt, det er et av de beste spillene noen sinne, og kommer garantert til å bli årets spill. Noen synes kanskje det er dumt, men som Niko selv sier "We all do dumb things. That's what makes us human".

Grand Theft Auto IV

Xbox 360

Utgiver: Rockstar

Genre: Action

Plattformer: 360, PS3

PEGI: 18+