KRISTIANSAND: — Du kan ikke få samme opplevelsen hjemme. Dette er helt spesielt, forsikrer digital kinotekniker Helge Stewart Bergstad.

Han snakker om 3D-systemet NuVision, som Kristiansand kino demonstrerer for første gang lørdag. I anledning Den store kinodagen kan du nå oppleve at filmkarakterene klør deg på nesen. Ved hjelp av et sett avanserte briller, som hadde vært stilriktige i enhver science fiction-film, får bildene uvant dybde. Det oppleves som å være i filmen.

— Det er batteridrevne «aktive briller». Hvert glass er en liten LCD-skjerm som fanger opp et infrarødt signal og blinker i takt med bildet på lerretet, forklarer Bergstad.

Bedre teknikk

Med separate signaler for hvert glass, blir synkroniseringen sømløs. Dermed unngår man skyggeeffekten som ofte kom med «tradisjonelle» 3D-filmer. Med inntoget av digitalisert film er også mulighetene mye større. Filmen som vises tredimensjonalt i dag, «Familien Robinson», ble vist i 2D i sommer.

— Er 3D-film på vei tilbake nå?

— Da 3D-film forsvant var det først og fremst fordi det ble så dyrt. Man trengte to kopier som måtte synkroniseres. Nå kommer det stadig filmer i 3D-versjoner, og neste sommer kommer en film som kun kommer i 3D-utgave, sier kinoteknikeren.

Filmaraton

Foruten 3D-nyheten, serverer kinoen filmoverdose på kinodagen.

— Vi viser 20 filmer, inkludert tre premierer og fem førpremierer. Det blir visninger hele dagen og halv pris, som vanlig, forteller markedsansvarlig Susanne Lynne.

Siden to av førpremierene er filmer med «maritimt» preg, blir fisker et tema på Fønix.

— Vi viser «Surf's Up» og «Mer ståhai», og derfor tilbyr vi fiske-ansiktsmaling, og dekorering av makrellkakemenn fra Dampen, sier hun.

Tradisjonen tro blir det også avholdt filmverksted, hvor publikum kan lage sin egen tegnefilm. Det nye er at Kristiansand kino har fått en «minilift» i foajeen. Etter en uke med kaos kan det ryddige resultatet skues i dag.

— Vi får en stor, ny kiosk, «Location», som åpner med mange overraskelser, ny billettluke og nytt herretoalett, informerer Lynne.

Overraskelser

Overraskelser vil det også bli i kinosalene, hvor oppsparte filmeffekter fra et helt år deles ut foran flere filmvisninger. Totalt er det 42 visninger, og kinosjef Espen Benestad har plukket ut sine favorittfilmer som vises i luksussalen.

De siste årene har besøkstallene på kinodagen ligget rundt 4000 - noe som er en drøy dobling av vanlige lørdagstall.

— Det skjer jo hyggelige ting her hele dagen, og vi har et veldig bra filmprogram med mange ungdomsfilmer i år, understreker markedssjefen.