Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: Hele forrige vinter reiste Kristiansands-regissør Fred Arne Wergeland (29) verden rundt med Peak Performance Ski Team, og filmet de drevne skiløperne fremføre halsbrekkende stunts og renne ned stupbratte skrenter på verdens vakreste fjelltopper.

Resultatet er skifilmen «Stop Go Stop», som nylig vant filmpris i Canada for beste soundtrack.

EKSKLUSIVT: SE HELE «STOP GO STOP» HER!

Den omfattende innspillingen startet i januar 2007 og filmen var ferdig i august. Skiløperne i «Stop Go Stop» er blant verdens fremste innen frikjøring og jibbing/freestyle-kjøring på ski. Regissør Wergeland har sammen med løperne og store mengder filmutstyr gjennomført opptakene både i Norge, Sverige, Italia, Frankrike, Østerrike, Sveits, Russland og Canada.

— Det har vært en veldig spennende opplevelse å besøke alle stedene vi har vært på. Som regel reiste vi rundt til kjente skisteder på jakt etter fine forhold og bratte bakker. I tillegg til at det skal være bratt, skal det også være fornuftig å kjøre på, og innspillingen krever at det er fint vær. Som regel tok vi skiheiser og gikk og lette etter de gode stedene. Av og til hadde vi guider og ved et par anledninger brukte vi helikopter, sier Wergeland om den spesielle filminnspillingen.

Tungt arbeid Sekken var aldri lettere enn 15 kilo, og med mye kamerautstyr, var lagingen av filmen naturlig nok tungt arbeid.

— Ja, man merket at man ble sliten. Men som regel var opptakene bare en fin opplevelse. Vi er alltid avhengig av at det er fint vær når vi filmer, så på dager med dårlig vær drar vi ikke ut, forteller Wergeland.

VAKRE SCENER: "Stop Go Stop" er filmet på noen av verdens flotteste fjelltopper. Skiløperne i filmen lever av å stå på ski. De kjører året rundt og deltar i konkurranser. I tillegg er det svært attraktivt for dem å være med i filmer. Ingen PR er bedre enn det i skimiljøene.

Vant pris for beste soundtrack «Stop Go Stop» er laget for skiutstyr-produsenten Peak Performance, og vil bli distribuert gratis av dem på dvd. Det betyr at Wergeland, som jobber for filmselskapet Heute, ikke tjener noe på filmen utover sponsingen til innspillingen. Likevel betyr den internasjonale anerkjennelsen mye for hans og selskapets videre arbeid. Nylig vant filmen pris for beste soundtrack på International Freeskiing Film Festival i Montreal i Canada.

— Musikken bærer enormt mye i denne typen filmer. Det er få intervjuer og musikken er ofte det eneste som er på lydsporet. Da må det passe til sekvensene og gi rette stemningen, sier Wergeland.

Under redigeringen av filmen hørte han gjennom store mengder musikk før han valgte seg ut det som kunne passe best. Med på soundtracket er mange skandinaviske artister og to bidrag fra Sørlandet. Kristiansandsbandet Love Fi har en låt på plata. Det samme har tidligere gitarist i bandet Extol, Ole Sveen fra Birkeland.

God erfaring fra miljøet Fred Arne Wergeland har selv mye erfaring fra diverse skimiljøer. Allerede som tiåring begynte han å stå på snowboard.

— Etter militæret reiste jeg rundt som «sesongkjører» på fulltid i to år og opprettet mye kontakter i miljøet. Da jeg begynte med film, var ikke veien så lang til å lage skifilm, sier han.

«Stop Go Stop» er hovedsaklig Fred Arne Wergelands eget verk. Han har filmet 80 prosent av filmen selv, og med unntak av noe hjelp fra et par andre, gjort det meste av redigeringen i tillegg.