BIRKELAND: — Å har e roda mæ opp i nå?

Slik starter e-posten fra Arly Karlsen til fvn.no, etter at Fædrelandsvennens nettavis i forrige uke skrev at Åsmund Åmli og Karlsen stiller på Demokratenes partilister i hvert sitt fylke. I saken uttrykte partileder Vidar Kleppe stor glede over å ha fått med seg artisten på politikerlaget.

Sa ikke ja

— Jeg er ikke noen politiker, og ser hvor feil det er å bare si ja til å sette navnet på en liste, uten å sette seg inn i hva det dreier seg om. Det er helt klart synspunkter i programmet til Demokratene som jeg deler, men det er også vesentlige standpunkter som ikke er forenelig med mine tanker og meninger. Dette burde jeg gått dypere inn i før jeg spontant sa ja til å stå på en politisk liste, skrev Karlsen videre.

Men innerst inne var Karlsen hele tiden usikker på om han hadde sagt ja til å stille på Demokratenes liste. Derfor ringte han i går partiets fylkesleder Odd Jørgensen, for å sjekke dette. Fylkeslederen måtte da innrømme at han hadde ført Karlsen opp på partiets liste uten artistens samtykke.

Mistet nattesøvn

— Det er vondt og leit. Slik føles det nå. Samtidig burde jeg vært forsiktig med å uttrykke noe som helst angående mine politiske meninger, sier Karlsen, og legger til:

— Nå var det jo som jeg hadde frykta. Partiet hadde ikke fått ja fra meg, og jeg har hørt rykter om at flere andre også har blitt lempet inn. Det er kynisk altså, sier Karlsen.

E-posten til fvn.no tikket inn klokken 05.30 amerikansk tid forrige uke. Karlsen sov nemlig ikke hele natta etter at artikkelen var publisert. Artisten befant seg da i Nashville i USA, hvor han dagen etter skulle opptre med Joanne Cash Yates (Johnny Cash’s lillesøster).

Beklager

— Jeg må bare beklage, og legge meg flat. Jeg har misforstått Arly. Før han reiste til Amerika, ringte jeg han for å snakke litt, og spurte om han kunne tenke seg å stille på fylkeslista vår i Aust-Agder. Da sa han at det kunne han vurdere. Det har jeg dessverre oppfattet som positivt, og satte han opp uten å ha en ytterligere samtale med ham. Det var veldig dumt. Spesielt fordi folk nå kanskje oppfatter Arly på en feil måte, sier Jørgensen til fvn.no.

— Men hvordan kan man bli ført opp på en liste uten å ha sagt ja til det?

— Ja, det skjer stadig vekk. Det er noe samtlige partier sliter med. Folk står på listene uten å ha sagt ja, fordi de befinner seg i medlemsarkivet. Når folk står på medlemslistene, så blir de ført ned på listene som støttepartnere. Det er ikke uvanlig. I denne saken er det spesielle at et ikke-medlem er satt opp på liste, sier Jørgensen.

Strykes

Nå har Johnny Cash's «musikalske dobbeltgjenger» bedt om å bli strøket fra fylkeslista i Aust-Agder. Karlsen er plassert på sisteplass på Demokratenes fylkestingsliste.

— Vi er i en litt kinkig situasjon. Jeg har ennå ikke fått tid til å snakke med valgstyret i Aust-Agder, men det kan være at de aksepterer at Arly Karlsen slipper å gjøre tjeneste på lista. Det er et lovverk som omhandler dette, og det er valgstyret som forvalter lovverket. Det er dermed tatt litt ut av våre hender, sier Jørgensen.

Reglene er slik at man bare slipper unna dersom man er medlem av et annet parti, melder flytting til en annen kommune eller fylke, eller får en sykemelding. Valgstyrene skal godkjenne listene innen 1. juni, så eventuelle forsøk for å slippe må være gjort innen da.

Etter at fvn.no skrev om at Arly Karlsen skulle stille på lista til Demokratene, haglet kritikken mot artisten i flere debattinnlegg på nettsiden. Dette synes Karlsen var svært belastende.

— Jeg forstår dem som er skuffet. De har ikke forstått at jeg kunne stå inne for en del av det som Demokratene står for, sier Karlsen.