ARENDAL: Kulturministeren hadde kjøpt gummistøvler i en butikk i Arendal før han ankom området. Med beina godt plantet i gjørma tok han seg tid til å prate med våte campere, før han fikk en omvisning på området.

— Jeg er mektig imponert over det de har fått til på så kort tid. Det å begynne med et så bra program og en så stor infrastruktur på området, er ikke gjort før i Norge, sier Giske.

Rosen kan være gode nyheter for festivalledelsen. I løpet av 2007 skal Giske avgjøre hvilken rockefestival i Norge som skal få knutepunktstatus. 2,5 millioner kroner i støtte hvert år vil gi en unik trygghet for den festivalen Giske trekker ut.

- Ypperlig program

Quartfestivalen, Øyafestivalen og Storåsfestivalen har alle meldt sin interesse til kulturministeren. Nå kan også Hovefestivalen seile opp som en het kandidat.

— Jeg har sagt at jeg skal avgjøre dette i løpet av året. Så får vi se, sier Giske.

— Oppfyller Hovefestivalen kravene?

— Jeg vet ikke nok om det ennå. Men konsertprogrammet er ypperlig, og arrangementsmessig ser det bra ut.

For å få knutepunktstatus må festivalene oppfylle i hovedsak tre punkter.

— Jeg ser mest på musikkprogrammet. Den aktuelle festivalen skal gi noe til hele musikk-Norge, være fast på sin sjanger, samtidig som de skal finne nye band. Et tredje punkt, som kanskje er det viktigste, er at de skal være en ressurs for andre festivaler, sier Giske.

Tror Quart klarer seg

Dersom Hovefestivalen blir valgt, kan Quart komme i den spesielle situasjonen at de må spørre konkurrenten i Arendal om råd.

— Nå er vel ikke Quartfestivalen de som trenger hjelp mest. Men Hove har jo rekruttert mange folk som har lang fartstid, deriblant en kjent booker, sier Giske, og henviser til Toffen Gunnufsens overgang i fjor.

Til tross for solid konkurranse fra Hove, bedyrer kulturministeren at han ikke er bekymret for festivalveteranen i Kristiansand.

— Quart er en livskraftig festival. Jeg tror de klarer seg. Hove og Quart er også to helt forskjellige festivaler, en campingfestival og en byfestival. Men jeg er glad for at de ble lagt til to forskjellige uker, sier han.

— Blir det ikke et slag i trynet for Quart dersom de blir slått av Hove på knutepunktstatus?

— Dette er jo en kamp. Det er bare å presentere seg fra sin beste side.

The Killers

Ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen, tar det imidlertid nesten for gitt at knutepunktstatusen blir gitt til Hovefestivalen.

— Som antakeligvis Norges største festival etter hvert, regner jeg med at vi får det, sier hun.

Giske forsikrer at han er storfornøyd med programmet til både Quart og Hove i år.

— Jeg skal få med meg The Killers og Susanne Sundfør, før jeg drar tilbake til Oslo i natt, sier han.