LINDESNES: I sesongpremieren av 71 grader nord, som vises på TVNorge i kveld, møtes de 15 deltakerne for første gang i Lindesnes. Herfra skal de ta seg til Nordkapp til fots, sjøs og fjells — uten å benytte seg av motoriserte fremkomstmidler.

Første stopp på ruta er Undeland Misjonsgård på Moi. Veien dit byr på mange utfordringer. Blant annet blir deltakerne kastet i sjøen fra en båt i fart – for så å måtte svømme resten av veien.

Deretter følger en lang marsj for å samle inn diverse fellesutstyr som er lagt ut på veien. Turen blir tøff, og når de endelig slår leir på Evje, får de en overraskende beskjed: Allerede første kveld skal de stemme ut fire deltakere.

- Krevende tur I ukene som følger skal deltakerne ta seg frem gjennom typisk norsk terreng.

— Det er en lang og krevende tur som venter årets deltakere. Før én av dem kåres til vinner og stikker av med vinnerbilen, har de syklet på svaberg over Setesdalen, ranglet over tinder i Sunnmørsalpene, seilt regatta langs Helgelandskysten, vært blant de første i bunnen av Hellomojuvet, stått på toppen av Stetind og krysset Svartisen. Det sier Tom Stiansen, som i kveld debuterer som programleder av 71 grader nord. Han overtar jobben etter Elin Tvedt.

Suksess-serie 71º nord er Norges lengstlevende realityprogram, og har hatt økende seertall for hvert år.

— Jeg tror at noen av grunnen til 71 grader nords popularitet ligger i at serien gir seeren store naturopplevelser og alle har et forhold til et eller flere av stedene vi har vært. De bor der, kjenner noen som bor der, eller har vært der på ferie - eller planlegger ferie dit, sier prosjektleder for serien, Rune Biseth.