KRISTIANSAND: Agder Teater vil fusjonere, Kristiansand Symfoniorkester (KSO) ønsker å bestå som i dag, og Opera Sør har ikke riktig bestemt seg, men heller mot fusjon.

Kulturdepartementet har gitt styret frist til 31. desember med å bestemme hvordan de skal leve sammen under samme tak. Et tilsvarende kulturbygg finnes ikke i Norden, og Kilden-styret er her på upløyd mark.

— Etter tre års arbeid er vi ikke nærmere en løsning, sa styreleder Stein Hannevik da Kilden innledet sitt styremøte i går ettermiddag.

Nytt selskap

Så sent som 24. september gikk styret i Agder Teater inn for at dagens tre institusjoner oppløses i sine nåværende former, og at de inngår som avdelinger i et nytt selskap. Og først i slutten av denne måneden gjør styret i Opera Sør sitt endelige vedtak. Ifølge OS-styrets nestleder, Vivian Solås Klok, heller flertallet mot fusjon på linje med Agder Teater.

— I all beskjedenhet gjorde KSO sitt vedtak allerede i slutten av januar, sa Kilden-styremedlem og styreleder i KSO, Stein Erikstad, med et lite spark til de øvrige på møtet i går.

Det KSO-styret da gikk inn for var at de tre - to stiftelser og et aksjeselskap - skal leve i Kilden under samme tak som egne avdelinger med egne styrer.

— Agder Teater har truffet et tilsynelatende bombastisk vedtak, sa Erikstad.

— Vi er i dag tre aktører på statsbudsjettet, og hvordan kan vi være sikre på at vi henter ut mer ved å slå oss sammen, spurte han.

— Innenfor den tidshorisonten vi har må vi begrense repertoaret til å bygge videre på kjente størrelser, mente Erikstad.

Frykten

— Jeg får ikke helt tak i den materielle motstanden mot fusjon hos KSO, sa Toril Runden. - Jeg tror frykten er ubegrunnet, sa hun og viste til vellykkede fusjoner i museumsverdenen.

En styringsgruppe med Bjarne Ugland i spissen fikk på gårsdagens møte frist til 15. november med å legge fram innstilling til organisasjonsstruktur, slik at den kan behandles på Kildens styremøte i desember.

Samtidig sluttet styret seg til hovedprinsippet i en funksjonsplan utarbeidet av daglig leder Ernst Aukland som grunnlag for den videre utvikling av organisasjonen. I den planen ligger de tre brukerne, pluss kulturhusdelen, inne som fire enheter under en daglig leder, uten at det er tatt stilling til selskapsform for de kunstneriske enhetene.

Styret anbefalte at det ansettes daglig leder for drift, driftsleder under byggeprosessen, administrasjonsleder og kulturhusleder, alle inntil videre finansiert av Kilden, og ikke brukerne. Utlysning og stillingsbeskrivelse vil ikke bli klar før styringsgruppen har levert sin innstilling senere i høst.

Komplisert

Som en kompliserende faktor over hele prosessen svever en mulig endring i momskompensasjonsloven som ligger inne i regjeringens forslag til statsbudsjett, og Aukland har tatt høyde for den i sin foreløpige funksjonsplan.

— Det er helt essensielt at vi får beholde momsrefusjonen, hvis ikke stopper prosjektet, sa han.