OSLO: Operaen skal ikke stå ferdig før om halvannet år, og ennå domineres byggeplassen av store, tomme rom og rå murflater. Men mandag fikk operasangere og kunstnere prøve bygget for første gang.

TV-aksjonens høye beskytter, kronprins Haakon, finansmannen Petter Stordalen og flere NRK-kjendiser var blant de over 200 gjestene.

– Vi forsøker å gå nye veier. Vi i Leger Uten Grenser jobber dessuten ofte under kummerlige forhold som her i dag, sa lederen av TV-aksjonen, Mette Andersen, da hun åpnet forestillingen.

Arie

Gruppa Queendom fikk æren av å begynne showet i Malersalen med sang og dans. Men det var først da operasangerinnen Elizabeth Norberg-Schulz sang en arie av Puccini, at folk virkelig ble bergtatt. Senere malte seks kunstnere fra kunstgruppa Stag hver sin del av et maleri av Nordberg-Schulz som de til slutt satte sammen til ett bilde.

Dagsrevy-anker Christian Borch ledet kvelden med sikker hånd, og han fikk æren av å overlevere portrettet av operasangerinnen til operasjef Bjørn Simensen. Han var ikke sikker på hvor det skulle henges.

– Men det blir ikke noe problem å finne plass i ett av de 1.100 rommene vi får, sa han smilende.

Gaffeltruck

Fingermaten ble kjørt inn på gaffeltruck av bygningsarbeidere, og maten ble slik en del av kunsten. De kulturelle innslagene skulle ifølge arrangørene løfte fram de glemte humanitære krisene, som er temaet for årets TV-aksjon. I begynnelsen av showet snakket styreleder Kristian Tonby i Leger Uten Grenser om situasjonen i Somalia, der hvert fjerde barn dør før det fyller fem år.

En del av programmet var viet en visning av kleskolleksjonen «Forgotten» av Leila Hafzi, spesialdesignet for Leger Uten Grenser. Kolleksjonen vil senere bli auksjonert ut til inntekt for TV-aksjonen.