KRISTIANSAND: – Det er Hove-festivalen som presser opp prisene på artister i Norge med sin aggressive budgivning. De har doblet budene våre i flere tilfeller. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier daglig leder i Quart-festivalen, Helge Josdal til Dagsavisen.

Torsdag denne uken uttalte Hovefestivalens Svein Bjørge til NRK at prisen på en festivalkonsert med Big Bang har gått opp fra 120.000 til 200.000 bare det siste året.

Flere av de største festivalene mener å vite årsaken til nettopp dette og peker på Hovefestivalen som prisdrivende i denne sammenhengen.

Hove dobler budene

Quartfestivalen hevder at Hovefestivalen dobler deres bud på enkelte artister. Øyafestivalen på sin side harselerer med Svein Bjørge på sine nettsider. Og ennå er det et halvt år til festivalsommeren.

– Dette er definitivt feil. Vi er ingen rik festival. Quart-festivalen blir tydeligvis tilført stadig nye millioner, det blir ikke vi, så logisk sett er dette urimelig. Dette blir uansett påstand mot påstand, og det går ikke an å diskutere sånt i pressen så lenge verken vi eller Quart kan vise disse tallene, sier Hoves innholdssjef Svein Bjørge til Dagsavisen.

Får støtte av Øyafestivalen

Avtaler mellom artister og arrangører er alltid konfidensielle, og det er vanskelig å få noen av partene til å konkretisere sine påstander. Men Quart får støtte fra Øya-festivalen i sin kritikk av Hove.

«Det helt på det rene at de aller fleste norske festivalene med ambisjoner om å trekke større internasjonale navn har møtt Hovefestivalen i døra, og måttet gi tapt overfor en rimelig aggressiv budgivning», står det på Øyafestivalens nettsider. På hjemmesiden har de lagt ut en listetopp med selvmotsigende kommentarer og uttalelser fra Svein Bjørge i den senere tid.

Taler med to tunger

– Her på Sørlandet kaller vi Bjørge for mannen med to tunger, sier Josdal til Dagsavisen.

– Arrangører skal stå fritt til å legge inn de budene de ønsker, på de artistene de ønsker. Hove og Quart er helt klart en aktiv del av kampen om de attraktive artistene. Vi har støtt på begge flere ganger i forhandlinger med bookingagenter. Det framkaller selvsagt en del latter på Øya-kontoret når Bjørge påstår at Hove ikke er med på dette, sier Øyafestivalens pressetalsmann Jonas Prangerød til Dagsavisen.

I et intervju med Fædrelandsvennen uttalte Bjørge at drømmen var å se Metallica og Red Hot Chili Peppers på Hove-festivalen. To navn som rager den aller øverste prisklassen i artistverdenen.

Ler av det hele

– Dette var et svar på et spørsmål om hvem jeg personlig kunne tenke meg å se. At jeg har en drøm om dette blir nå til at vi er ute etter å få dem hit. Det er uansett Toffen Gunnufsen som booker til Hove. Ikke meg. Det hadde vært gøy, men, som du sier, de koster fryktelig mye penger, sier Svein Bjørge. Som selvfølgelig har sett omtalen av sin egen person på Øya-festivalens nettsider.

– Jeg lo litt av dette, men de kommer også med påstander som er unødvendige. Når man klipper og limer kan man få til litt av hvert. De har kanskje lite å gjøre på Øya om dagen, sier Svein Bjørge til Dagsavisen.