Boken er en hyllest til den store oppdagelsesreisende som klarte det mange andre hadde forsøkt og gitt sitt liv for gjennom 400 år, nemlig å finne sjøveien nordenom Amerika. Forfatterne forteller om sin ferd i Amundsen kjølvann — på ski, også det en bragd 100 år etter Gjøa-ferden.

I disse dager for 100 år siden lå syv nordmenn innefrosset om bord i sildejakten Gjøa, det lille seilskipet Roald Amundsen hadde kjøpt for å gjennomføre sitt dristige mål, nemlig å finne Nordvestpassasjen som myndigheter og handelshus i Nord-Europa mente kunne bli en lønnsom sjøvei til Østens rikdommer.

Det var andre året Amundsen og hans menn overvintret i Nordvestpassasjen, i nær kontakt med eskimostammene som holdt til på Kong Williams Øy. De hadde seilt ut fra Kristiania våren 1903. Tre år senere seilte Gjøa gjennom Beringstredet til Alaska. Nordvestpassasjen, som hadde krevd hundrevis av sjømenns liv, var beseiret. Roald Amundsens vel planlagte, men vågsomme ferd fra 1903 til 1906 blir av mange regnet som en bragd større enn kappløpet mot Sydpolen i 1911. At oppdagelsen av Nordvestpassasjen ikke ble den store kommersielle begivenhet er en annen sak. Engelskmennene hadde gjennom århundrene sendt store velutrustede flåter mot nord for å finne en sjøvei nord for Amerika. Mange skip gikk tapt. Menn døde etter å ha blitt drevet til kannibalisme. Ennå er ikke alle tragediene kjent i detalj. Helt opp i våre dager blir det funnet kobberhylser i isødet med informasjon som ekspedisjonsledere la igjen når alt håp om å overleve var ute.

Randulf Valle og Bengt Egil Rotmo var ikke nye i å våge utfordringer da de bestemte seg for å gå Nordvestpassasjen på ski og med slede etter seg, fra vest mot øst, motsatt vei av Roald Amundsens ferd. Liksom Roald Amundsen forberedte de seg år i forveien. De møtte store utfordringer; sloss mot pakkis, storm og ekstrem kulde, forhold som 150 år tidligere hadde brukket ned både skip og mannskap. Størst inntrykk gjorde møtet med inuitene, den samme eskimostamme som Amundsen og hans menn fikk et nært forhold til de tovintrene de lå innefrosset med Gjøa.

Lite er forandret i den ugjestmilde natur som gjør Nordvestpassasjen til en like stor utfordring i dag som for 100 år siden. Men to unge menn som er forberedt på det meste og har navigasjonsutstyr som peker ut veien og målet, kan skrive om morsomme episoder i dagbøkene underveis. De behøver ikke å frykte overvintring. Og når de er fremme i Pond Inlet på Baffinland vil der være et fly som tar dem til europeisk sivilisasjon.

Boken er et fint dagsaktuelt minnesmerke over Roald Amundsen og alle de andre oppdagelsesreisende som prøvde seg på Nordvestpassasjen. I tillegg til en rekke historiske bilder har boken et rikt materiale av flotte fargebilder fra et landskap vi sjelden leser om.

Egil Remi Jensen

**BOK

Nordvestpassasjen**

100 år etter Roald Amundsen

Forfattere: Randulf Valle og Bengt Egil Rotmo

Forlag: Friluftsforlaget