Det er Dagsavisen som i dag skriver om at hemmelige sidesprang er blant opplysningene som har sjokkert barn av radikalere som har søkt innsyn i foreldrenes mapper hos overvåkningspolitiet.

Den tidligere kommunisten Thor Thorsen fikk utlevert mappen sin hos Politiets overvåkningstjeneste (POT). Han ble sjokkert over at rapportene hadde haugevis av detaljerte opplysninger som ikke hadde noe med hans politiske liv å gjøre.

Deretter reiste han landet rundt til andre som var blitt rammet av overvåkingen, og resultatet var nedslående.

– Det var fryktelig lite politikk jeg fant i mappene. Veldig mye av det som ble registrert var direkte dyneløfting, sier Thorsen til Dagsavisen.

Han forteller at mange av de som har lest foreldrenes mapper hos politiet, har angret på at de søkte om innsyn. Nå har han skrevet boken "Mappene" der han forteller om det han fant i politiets rapporter.

Thorsen mener mye av det som står i mappene er usselt.

Et eksempel Thorsen fant i mappene er denne beskrivelsen av kjæresten til en mann fra Kristiansand: «Kvinnen han har funnet i Oslo er mest sannsynlig et ludder».

– Jeg er for at vi skal ha en ordentlig overvåkingstjeneste. Men den vi har hatt i Norge er en direkte skam. Informantene rapporterte opplysninger som overhodet ikke hadde noen sammenheng med rikets sikkerhet, sier Thorsen til avisen.