KRISTIANSAND: Norske filmer står omtrent i kø for å vises på kino denne høsten. Fredag er det klart for norgespremiere på Uno, der norsk films nye wonderboy, Aksel Hennie, både har regi, har skrevet manus og spiller hovedrolle.

Dette var åpningsfilmen under Filmfestivalen i Haugesund i august, og den ble der belønnet med terningkast fem av både VG og Dagbladet. Hennie har her med seg sin skuespillerkollega fra Buddy, Nicholas Cleve Broch, samt Liv Bernhoft Osa, Bjørn Floberg og ikke minst Espen Juul Kristiansen som har Downs syndrom. Handlingen finner sted i et ekstremt lurvete kroppsbyggermiljø i indre Oslo.

I amerikanske The Cooler befinner vi oss i kasinomiljøet i Las Vegas, der hovedpersonen er en profesjonell «taper». Han setter en stopper for gjester med vinnerlykke og spilles av William H. Macy. En annen sentral rolle har Alec Baldwin.

Leo fikk terningkast tre i VG og Dagbladet da den hadde norgespremiere i vår. Filmen forteller i utgangspunktet to historier. En om mannen som kommer ut etter 15 år i fengsel for mord. Han får jobb på en sliten kafé som plages av en småkriminell med et eierskapsforhold til stedet. Den andre historien handler om kvinnen som mistrives i ekteskapet, blir gravid med en håndverker, mister mannen og tror barnet, Leo, representerer alt som har gått galt for henne. Joseph Fiennes har fått glitrende kritikk for sin hovedrolle.

Den fjerde nye filmen er Donnie Darko, tidligere vist på Filmquart. Den har fått merkelappen «gotisk ungdomsfilm», der hovedpersonen er en 15-åring med diagnosen schizofreni. I drømmene får han besøk av en enorm kanin, og sammen bestemmer de seg for å redde universet. Både VG og Dagbladet har gitt filmen terningkast fire.

DVD-TIPS

En av årets mest omtalte og omdiskuterte filmer kommer nå som leiefilm. The Passion of the Christ, regissør Mel Gibsons svært brutale skildring av det siste døgnet i Jesu liv, fikk kun terningkast to av Fædrelandsvennens Knut Holt. I de voldsomme torturscenene spiller James Caviezel rollen som Jesus mens Monica Bellucci er Maria Magdalena.

Terningkast fire ga Holt til The Missing med Cate Blanchett og Tommy Lee Jones og omtalte filmen som «et actiondrama i westernlandskap».

Men den morsomste av ukens nye leiefilmer er nok Good Bye Lenin, en tysk film som i fjor ble kåret til beste film av Det europeiske filmakademiet. Handlingen er lagt til tiden rundt Murens fall. Moren som elsker Øst-Tyskland over alt på jord, får hjerteproblemer og må skjermes for de dramatiske begivenhetene. Sønnen gjør dermed alt han kan for å overbevise henne om at DDR-regimet og alle dets ting og tang fortsatt eksisterer.