GRIMSTAD: Han er leder av Landsorganisasjonen for Romanifolket og har reagert meget sterkt på at den nye filmfestivalen i Trondheim valgte " Fant" som navn på den nye hedersprisen de skal dele ut i midten av april.

-Det er flott at festivalledelsen nå tar til fornuften og revurderer navnet på denne prisen, sier 56-åringen fra Grimstad.

-Å kalle en ny norsk filmpris for "Fant" syntes vi både var sårt og vondt. Vårt folk oppfatter fant som et skjellsord, og filmen "Fant" som rasistisk, fremholder Andreassen overfor Agderposten..

Han er født i Lillesand, men bor i Vikstølen i Grimstad. I motsetning til festivalledelsen i Trondheim, har han ikke mye til overs for Tancred Ibsens filmklassiker med Alfred Maurstad i hovedrollen.

— Filmen er rett og slett rasistisk. Alle de dårlige egenskaper et menneske kan ha blir fremstilt i en person, og han representerer Romanifolket i denne filmen, poengterer Andreassen.

Filmen kom i 1937, samtidig med steriliseringsloven som ga myndighetene rett til å sterilisere "reisende". Nazismen hadde også begynt å gjøre seg gjeldende, og filmen var med på å bygge opp under alle negative fordommer om Romanifolket, mener de reisendes talsmann.

Festivalsjef Solvor Amdal holdt fast ved at det ikke var aktuelt å endre navnet på hedersprisen i to dager. Men i tirsdag kunne hun opplyse til Agderposten at de likevel har endret mening:

— Dette skal være en positiv hederspris. Med alt dette negative mediekjøret, vil vi nå likevel forsøke å finne et nytt navn, sier Solvor Amdal.

Hun står fast ved at "Fant" bør kunne romme langt mer og slett ikke oppfattes som negativt lenger.