KRISTIANSAND: — Mari Boine er den mest internasjonalt kjente artisten Norge har, og hun ga nettopp ut et nytt album som har fått meget bra kritikker, sier Jan Bang fornøyd. Han viser til albumet «Idjagieðas (In the hand of the night)» som har høstet seksere over hele linja. Fredag 25. august opptrer den samiske folkemusikeren i Agder Teater.

Sammen med Erik Honoré er Jan Bang kunstnerisk leder for Punktfestivalen. Festivalen ble arrangert for første gang i juni i fjor, og har høstet stor oppmerksomhet i internasjonal musikkpresse. Det unike med festivalen er at den mikser musikk live. Poenget er å skape ny musikk underveis ved å remikse artistene som opptrer. Ingen andre festivaler i verden har gjort noe lignende.

Sterke vokalister Bang og Honoré er glade for kvinnestemmene på årets festival som arrangeres 24. til 26. august.

— Den typen musikk vi holder på med er litt guttemusikk, men i år har vi valgt å fokusere på jenter. De kvinnelige utøverne innenfor improvisasjonssjangeren er veldig markante, og det er på tide at noen står fram med et eksempel, sier Jan Bang.

Honoré tror årets festivalprogram i Agder Teater vil lokke enda flere inn i improvisasjonsmusikkens univers. Dette på grunn av alle de kvinnelige vokalistene.

— Det er noe med vokal som alle mennesker er interessert i. Å ha så mange sterke vokalister samlet tror jeg vil invitere flere folk til å komme, sier Honoré.

I tillegg til nevnte Boine, Garbarek, Endresen og Hukkelberg kommer Anne Marie Almedal, Greta Aagre og danske Maria Laurette Friis. Sistnevnte har artistnavnet Tys Tys (hysj, hysj), og har høstet gode internasjonale kritikker.

— Tys Tys er en kombinasjon av Björk og Tom Waits. Det er dødsfint, mener Honoré.

Naturlige nettverk Sidsel Endresen og datteren til Jan Garbarek, Anja, trenger neppe noen nærmere presentasjon. Førstnevnte var også med under fjorårets festival og er en av Bang og Honorés musikkvenner.

Et viktig prinsipp med Punktfestivalen er at den bygges opp gjennom naturlige nettverk. Derfor er også Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Jon Christensen, Eivind Aarset og Audun Kleive med i år også, slik de var i fjor.

Norske Hanne Hukkelberg er ifølge Honoré og Bang en ny ung, stjerne på den internasjonale himmelen. Hun har høstet mye oppmerksomhet, også internasjonalt.

Punktfestivalen har etter bare ett år skaffet seg masse internasjonal oppmerksomhet. I fjor kom det mediefolk blant annet fra England, Tyskland og Kina for å dekke festivalen. I år er det også meldt interesse fra Japan. Om ti år tror Bang at festivalen har turnert rundt omkring i en rekke europeiske land og har begynt å snuse på USA.