KRISTIANSAND: Det sier varaordfører og rådsmedlem Mette Gunderen (Ap) når hun leser oppropet fra 87 kulturaktører som ber Cultivas rådsforsamling ta grep i strategidebatten som nå raser.

Mens 49 kunstnere for drøye to uker siden forlangte styrets avgang, er det nesten dobbelt så mange kulturaktører som nå ber om at strategiprosessen reverseres og at styret blir tilført relevant kompetanse.

Nå ruller også tunge kanoner som billedkunstner Kjell Nupen, direktør Pontus Kyander ved Sørlandets Kunstmuseum og KSOs sjefdirigent Rolf Gupta inn i den opphetede debatten.

Det er med svært alvorlig mine Mette Gundersen leser deres budskap, som blant annet er en bønn til rådet om å utsette vedtaket om ny strategi.

– Til det kan jeg bare si at det ikke er opp til rådet å vedta stiftelsens strategi. Styret i Cultiva står helt fritt til selv å velge strategi, og jeg regner med at de vil presentere den for oss på rådsmøtet førstkommende torsdag, sier Gundersen.

– Rådets rolle er å velge styre, og per i dag er ingen av dem på valg. Det skjer først til høsten, når de bystyrevalgte representantene skal skiftes ut, legger hun til.

Tilsynet

Hun forklarer at det rent formelt bare er stiftelsestilsynet som kan ta affære, dersom et styre ikke har handlet i overensstemmelse med vedtektene.

– Men vil rådet i det hele tatt gjøre noe med denne konflikten som har oppstått?

– Det kan jeg ikke si før vi har snakket sammen, og vi har som sagt vårt neste møte torsdag.

– Har du selv noen gjort deg noen refleksjoner om hva den siste tidens bruduljer gjør med Cultivas anseelse og fremtid?

– Denne debatten skulle jeg gjerne ha unngått, for å si det sånn. Dette er jo ikke bare noe som skjer på Facebook og i avisspaltene her, men saken har også nådd nasjonale medier. Den type omtale som nå er knyttet til Cultivas valg er ikke positivt for oss, sier Gundersen, som personlig uttrykte stor tilfredshet med den nye strategien da den ble presentert på Kick 12. april.

– Har du noen forslag til løsning på konflikten?

– Det er det vanskelig for meg å svare godt på akkurat nå. Nå får rådsmedlemmene snakke sammen til uken. Det er klart at det er en mektig navneliste vi har foran oss, og kunstnernes stemme er viktig. Men det er også mange andre stemmer som er viktig ved utformingen av Cultivas strategi, sier Mette Gundersen.

Amper

Ordfører Per Sigurd Sørensen er rådsforsamlingens leder, og blir ualminnelig stram i ansiktet når han blir presentert for det nye kunstneroppropet.

– Dette har jeg ikke lyst å si noe om nå, sier han, og haster inn til meglingsmøte om Kristiansands nye kommuneplan før han får lest hva kulturaktørene har på hjertet.

– Men jeg regner med at de kommer med innspill som er viktige for å bringe Cultiva videre. Alle gode innspill som er til det beste for byen er det viktig å ta med seg.

– Har du selv noen tanker om hva som skal til for å bringe Cultiva videre akkurat nå?

– I den grad jeg har det, vil jeg ta det direkte med styret, sier en meget travel ordfører.