HOVEFESTIVALEN: «I LOVE EINAR GELIUS» står det med store bokstaver på en plakat. Oda Emilie Huth har fulgt med på Einar Gelius’ arbeid i flere år, og da han åpnet Litteraturscenen på Hove løp hun bort for å gi sin støtte.

Se Gelius lese fra boken "Sex i Bibelen" og oppfordre kirken til å prate mer om sex i videoen øverst i saken.

– Han har annerledes meninger og tør å stå frem med dem. Om flere i Norge hadde vært som ham, hadde flere turt å si at de er kristne, sier hun.

«I LOVE EINAR GELIUS»: Oda Emilie Huth har fulgt med på Einar Gelius’ arbeid i flere år, og da han åpnet Litteraturscenen på Hove løp hun bort for å gi sin støtte. FOTO: KRISTIN ELLEFSEN

Flere hundre publikummere møtte opp før å høre prest og forfatter Einar Gelius lese fra den skandaleomsuste boka «Sex i Bibelen», som kostet ham jobben i Vålerenga kirke. Selv skal han også få med seg litt av festivallivet.

– Det er nesten litt uvirkelig hva Arendal har klart å bygge opp — å være på Hovefestivalen er som å være på et annet kontinent. Det mest imponerende er alt de har fått til rundt musikken også, som litteraturscenen og kunstinnslagene i skogen. Festival har blitt mer enn musikk, sier Einar Gelius.

Han var på Hovefestivalen for første gang for tre år siden. Men det er ikke nødvendigvis musikken som står i fokus.

– Du vet, jeg på tenke på ørene mine. Det er så høyt lydnivå og da kan det bli litt «heavy» for meg, sier han.

– Hva med ørepropper?

– Jo, jo.

– Hva skal du få med deg i løpet av festivalen?

– Jeg får se, alt kan skje. Jeg føler meg nesten som en popstjerne selv, når jeg skriver autografer og blir tatt bilde av. Og så er det mange som kommer bort og sier at de støtter meg, og at det var dumt at jeg sluttet som prest. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle engasjere så mange, sier han.

Før han gikk på litteraturscenen, var det Slayer som ljomet ut av høyttalerne.

– Jeg fikk lov til å spille en slager før jeg gikk på scenen, og da valgte jeg Slayer, forklarer han.

Og hvis han selv hadde fått lov til å velge «headlinere» til festivalen, er han ikke i tvil:

– Slayer og DJ Tiesto! Jeg kunne tenkt meg en hel uke med Tiesto, selv om jeg sikkert hadde blitt helt «trance» i hodet selv til slutt, sier han.

Under opplesningen kom han innom utroskap, oralsex, sex før ekteskap, homoerotikk, prostitusjon, vold og incest.

– Men Bibelen skriver også om den gode seksualiteten. Det viktigste av alt er kåtskapen, erotikken og alt det vakre, sier Gelius.

– Du går fra fotballprest, til pornoprest og nå festivalprest?

– He-he, ja. Jeg skal faktisk på flere festivaler i år også. En litteraturfestival i Skaun og på Protestfestivalen i Kristiansand, sier han.

– Har du noen tips til festivaldeltakerne?

– Ja! Kjør på! He-he. Neida. Men det er to bud som alltid gjelder: Elsk din neste som deg selv. Og gjør mot andre som du selv vil de skal gjøre mot deg, sier han.

Se Gelius lese fra boken "Sex i Bibelen" og oppfordre kirken til å prate mer om sex i videoen øverst i saken.