GRIMSTAD: Utstillingen er hans første separatutstilling med originaltegninger i Norge. Publikum får se 50 bilder, hvorav 40 er originaler.

Tegningene er laget i løpet av de siste to årene og dreier seg i hovedsak om store nyhetssaker som har vært aktuelle nasjonalt og internasjonalt i denne perioden.

Foto: PRIVAT

— Jeg ønsker med denne utstillingen å vise at avistegninger også er journalistisk arbeid, og at de fungerer på samme måte som en kommentar. Tegningene jeg tar med til Grimstad viser nyhetssiden av det jeg gjør, sier Mørland.

Til å stole på

Med arbeidsgivere som The Times i England og VG i Norge, samt en rekke andre prestisjetunge magasiner og aviser, kan man trygt si at arendalitten har sikret seg gullkantede avtaler få andre kan referere til.

Hemmeligheten bak suksessen mener han ligger i at han har klart å få folk til å stole på at han leverer, og ikke minst at han leverer på tida.

Foto: PRIVAT

— Jeg har faktisk aldri levert for seint! He he. Og det har jeg tenkt å fortsette med. Det kan bli lange dager, men å bevise at du kan levere er nøkkelen til å få nye jobber og attraktive avtaler. Som frilanser har man alltid en følelse av at hver jobb kan være den siste, og denne følelsen har aldri sluppet taket i meg. Jeg sier fortsatt ikke nei til et oppdrag før det er helt umulig. Men det er alltid et mål å skaffe seg flere faste avtaler, sier tegneren.

Nye tider, ny teknologi

Etter hvert som teknologien utvikler seg, må også en avistegner følge med. De siste årene har Mørland, i tillegg til papirtegningene, også levert animasjoner tilpasset for eksempel I-pad og mobil.

— Jeg begynte egentlig med animasjon for ganske lenge siden, av egen interesse. Men også litt fordi det er i den retningen aviser kommer til å gå. Etter hvert som jeg er blitt flinkere og teknologien bedre, har jeg klart å korte ned arbeidstiden på animasjonene. Dette har vært veldig gunstig i forhold til jobber jeg gjør for magasiner som GQ for eksempel. De ønsker ofte at jeg både leverer en papirversjon og en animert versjon av en tegning, forteller han.

Tror avisene overlever

Men selv om papiravisene er spådd en sakte død i tiden som kommer, bekymrer han seg ikke for å miste jobben i fremtiden.

— Jeg ser ikke på utviklingen som så skremmende, selv om jeg kanskje burde det. Man må bare følge med på det som skjer. Jeg tror avisene overlever uansett, selv om de inntar en annen form, sier han.