KRISTIANSAND: Det ble både latter, tårer og applaus i salen da 600 sørlendinger fikk se dokumentarfilmen om Lindesnes trekkspillklubb på kinoen i Kristiansand torsdag kveld. Og det var en rørt musikalsk leder, Arne Vigeland som kunne konstatere at filmen og klubben har truffet publikum rett i hjertet.

— Dette var utrolig stort og følelsesmessig sterkt og gikk rett inn i sjela mi, sier Vigeland minutter etter filmvisningen.

Byr på seg selv

Gjennom i overkant av times opptak har dokumentarfilmskaper, Frode Vestad fulgt klart å fange på film hvilket fenomen trekkspillklubben har blitt. I filmen møter man blant annet musikerne i sin jakt på en spillejobb i operaen i Bjørvika, et oppdrag de lyktes med etter 12 års iherdig arbeid. Men de følges også på sin hjemmebane, på godt og vondt og på liv og død. Skjebner, tanker, verdier og livshistorier brettes ut på lerretet, ispedd en stor dose bygdehumor.

Torsdag var det ingen tvil om hva publikum ville ha. Ordfører i Lindesnes kommune, Janne Fardal Kristoffersen var invitert for å holde åpningsappell før filmen.— Det er to i dag. Det er James Bond og det er dere. Jeg tror det er her det er flest folk, og det er i hvert fall her det er best stemning. Lindesnes trekkspillklubb er fantastiske ambassadører for Lindesnes kommune, sa Fardal Kristoffersen, før hun benyttet anledning til å dele ut blomster til regissør, Frode Vestad.

Kan nå langt

Regissøren er selv optimistisk med tanke på hvor langt denne filmen kan nå.

— Vi tror jo at denne filmen kan slå an utover i landet og har et internasjonalt potensial. I oktober og november vises den på kinoer på Sørlandet, så får vi se an responsen og om det er aktuelt å gå videre ut i landet i desember. En må være ambisiøs, og dette er et prosjekt som har tatt av. Vi har gått ut på egen risiko for å få dette til å bli en kinofilm. Det er stas at SF Norge, som nå har stor gallaforestilling med James Bond i Oslo og har alle de store filmene, også tror på filmen. Men det er ingen automatikk i at folk forlater godstolen og går ut og ser den. Det er det store spenningsmomentet, sier Vestad.

Ny "Heftig og begeistret"

Kinosjef ved Fønix kino, Petter Benestad har sammenliknet "Med trekkspill til operaen" med storsuksessen "Heftig og begeistret" som sanket to Amandapriser. Fædrelandsvennens filmanmelder, Knut Holt karakteriserte den som en varm og velbygget dokumentar som fanger inn og viderebringer fenomenet Lindesnes trekkspillklubb. Og det er nettopp dette fenomenet Frode Vestad er ute etter å videreformidle. De varme, sterke historiene, menneskene og betydningen denne klubben har hatt for deres liv.

— Jeg er ute etter at folk skal skjønne at dette ikke bare er en film om trekkspillmusikk, men en film om noen veldig entusiastiske musikere. De er rause med det de forteller og byr på seg selv. Det er en ære å bli sammenliknet med "Heftig og begeistret". Det finnes ikke maken til suksess i norsk dokumentarfilm. Den traff publikum på en helt spesiell måte, sier Vestad.

Etter responsen på premieren torsdag kveld, er det liten tvil om at trekkspillentusiastene fra Lindesnes også har klart det.

INNERTIER: Publikum i Kristiansand elsket "Med trekkspill til operaen", og nå satses det på å gjøre den til en kinosuksess over hele landet. Siggen Høyland, Atti Eikaas, Arne Vigeland og resten av Lindesnes trekkspillklubb laget også full trekkspillfest i foajeen på Fønix kino torsdag kveld. Foto: Ann Magritt Arnli