OSLO: I forkant av Valkyrien Allstars sin konsert på Parkteatret i Oslo torsdag, ble Grappas debutantpris delt ut for femte gang. Valkyrien Allstars var i 2006 de aller første som vant prisen, og torsdag feiret de utgivelsen av sin tredje plate «Ingen hverdag». Men mest fornøyde var kanskje trioen Moskus, bestående av pianist Anja Lauvdal (24) fra Flekkefjord, bassist Fredrik Luhr Dietrichson (22) fra Haugesund og trommeslager Hans Hulbækmo (23) fra Tolga, som fikk årets debutantpris.

– Det har gått veldig bra med alle de som har vunnet prisen tidligere og det merkes på søknadsmengden. Det var rekordmange innsendte søknader i år, og flere søkere som uten tvil hadde fortjent en platekontrakt. Likevel var det uproblematisk for juryen å enes om en vinner. Ett prosjekt skilte seg klart ut fra mengden, uttaler sekretær for prisen og jurymedlem Andreas Risanger Meland i Grappa Musikkforlag AS i en pressemelding.

Om årets vinner sier juryen:

«Vinneren er en akustisk trio. På tross av ung alder, har de kommet langt i å finne et spennende, modent og lekent uttrykk. Gruppen jobber innenfor det svært utfordrende pianotrioformatet. Musikken deres har sitt utspring fra jazzen og improvisasjonsmusikken, men har også vidåpne dører mot andre uttrykk. Selv nevner de inspirasjonskilder som norsk folkemusikk, impresjonisme, gospel– og salmemusikk. De møttes som musikere i bandet til en felles venninne på jazzlinja i Trondheim. En dag måtte venninna gå tidlig fra øvelsen, og de tre bestemte seg for å fortsette å spille litt etter at hun var gått. Dermed var et nytt band født. En enstemmig jury gleder seg stort til å høre denne gruppens debutalbum om et år».

Om Moskus

Trioen har spilt sammen i to år og består av pianist Anja Lauvdal (24) fra Flekkefjord, bassist Fredrik Luhr Dietrichson (22) fra Haugesund og trommeslager Hans Hulbækmo (23) fra Tolga. Hans og Anja spiller også i bandene Avalanche og Your Headlights Are On. Hver for seg har de tre musikerne allerede rukket å vinne en rekke priser.

Anja mottok i august Oslo Jazzfestival og Statkrafts Young Star–stipend. Hans var tidligere i år med på å vinne Young Nordic Jazz Comets sammen med Hanna Paulsberg Concept, og Fredrik mottok i 2010 Statoils Sildajazzpris.

Om Grappas Debutantpris

Grappas Debutantpris er en artistpris som skal utdeles med det formål å øke fokus på og kjennskap til uetablerte artister innenfor norsk musikkliv. Prisen skal fremme musikalsk nysatsing og deles ut for femte gang i år. Prisstiftere var Marianne Berg, Helge Westbye, Grappa Musikkforlag AS og Fagerborg Studio.

Prisen skal gå til solister og grupper som er under 30 år, og som tidligere ikke i vesentlig grad har deltatt på cd–utgivelser. Det legges hovedvekt på følgende musikalske sjanger: folkemusikk, vise, jazz, samtidsmusikk og musikk for barn. Vokalmusikk skal fremføres på morsmål. Prisen honoreres med platekontrakt med cd–utgivelse, lansering og markedsføring av Grappa Musikkforlag AS. Valkyrien Allstars, Gjermund Larsen, Siri Nilsen og Frida Ånnevik har vunnet prisen tidligere.

Juryen i år besto av Susanna Wallumrød, Torbjørn Dyrud, Tuva Syvertsen, Sinikka Langeland og Andreas Risanger Meland.